Pages

Monday, October 8, 2012

Resepi: Cinnamon Bread Pudding with Apple

assalamualaikum;

semalam aku tengok kat dapur ada baki roti dalam 5 keping, expired esok. sblm dia berkulat baik kita jadikan sesuatu. sebelum tu aku opismate aku ada beli puding roti kat Swiss Oven (KL Sentral). rasa dia mmg best sgt2. ada rasa kulit kayu manis, apple, badam, kismis, makan plak denga sos kastad.

so aku pun cilok la dari rasa puding tu dan buat sendiri kat umah dengan roti yg nak expired esok. senang je basic puding roti yang aku selalu buat tu aku tambah bahan2 perasa yang aku sebuat kt atas tadi tuh.


bahan2:
roti yg dh dicarik2/koyak2
susu cair 1 tin
gula 3 sudu besar (aku letak 3 sudu je sbb nak mkn sos coklat hersheys) butter
telor 1 bijik
kismis utk tabur sbg hiasan
vanilla 1 sudu
sebiji epal-didadu
1 sudu cinnamon powder
badam cincang-suka ati byk mana

cara2:
sapu butter kt loyang
roti yg dh dikoyak susun dlm loyang, selang seli dgn epal yg didadu, kismis &badam
pukul, telor,susu cair, gula
tuang atas roti dlm loyang td.
biarkan sekejap smpai bahan yg dipukul td meresap dlm roti.
letak skit butter atas adunan tu dan tabur la kismis.
then bakar smpai kuning2 skit atas tu.
pastu bleh la ngappp... tp masuk dlm peti ais lg sedap tauuu....
boleh jugak mkn dengan aiskerim, tuang sos coklat.
cara lain: makan dengan sos kastad.
 memang super yummyyyy....



nota kecik:hangin betul dengan rayyan weekend lepas. suka merajuk, main microwave, letak sudu, span basuh pinggan,fridge magnet dlm microwave tu. 3 kali aku lepuk dia,
bila dia tau dia salah datang kat aku cium2 plak pipi aku adoiii... pastu nakal lagi. pastu datang cium lagi...

2 comments: