Pages

Tuesday, October 2, 2012

Resepi: Krep Perancis

assalamualaikum kesayangan semua...
tak penah2 apdet blog petang. gara2 sibuk sgt hari ni. entry sempoi petang2 nk update pasal desserts semalam. aku buat Crep Perancis nama omputeh dia. nama melayu lak mcm lempeng laaa. sbb letak kiwi, sirap coklat pastu whipping cream jadi la mcm ala2 omputeh. tak tau apsal whipping tetiba tak menjadi. hukhukhuk cilok resepi dari blog ANA. akak share kat sini plak yer.. resepi asal dari cik mat gebu kalu tak silap.

mmg sedap giler lempeng ni lembut dan wangi jer baunya. caye tak rayyan bole abis sekeping. dasar pemakan sungguh anak bujang aku nih. abaikan gambar yang huduss sbb amik pakai hp jek dengan laju2 sebab rayyan tengah merengek. lapo.....

next time kena amik gambo bagi lawo skit... buat breakfast mmg kenyang sgt.



Resepi : Krep Perancis
Sumber rujukan : Blog CMG


BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
1/4 cawan susu segar
1/4 cawan + 2 camca besar air
1 camca besar mentega, dicairkan
Secubit garam

Whipping cream secukupnya
Buah strawberry segar
Peach dalam tin secukupnya

CARA MEMBUATNYA :-)
1.Dalam satu bekas, masukkan tepung, susu, air, telur dan garam. Kacau dengan whisk hingga semua sebati, rata dan licin, tapis adunan tadi. Masukkan mentega dan kacau hingga sebati. Ketepikan.

2.Panaskan non-stick pan saiz 8 inci, lenser dengan sedikit mentega (mat guna minyak canola). Bila panas, tuang 1/4 cawan adunan tadi dan ratakan sehingga mendapat lapisan yang agak nipis.

Masak dengan api perlahan hingga tepinya kelihatan perang dan sedikit longkah dari kuali, berhati2 terbalikkan dan masak sekejap. Angkat dan buat kaedah sama untuk baki adunan.
3.Hidangkan krep mengikut kreativit anda, samada dimakan bersama whipping cream dan buah2 segar atau sebagainya....Selamat mencuba..

2 comments:

  1. rajinnya akak masak memasak ni.. :)

    ReplyDelete
  2. MK;senang bangat, pastu rayyan pulak suka. alaaa lempeng je.

    ReplyDelete