weekend lepas aku buat apam beraseehh ke apam nasi ekk..
sebenarnya dah lama teringin nak buat apam nih... tapi asyik laaa tak jadik..
so ahad tu akhirnya berjaya jugak buat.
tp aku buat separuh dari adunan asal.
iyer laa bukan ramai pun yg nak makan.
lagi satu takot tak menjadi membazir je..
untuk permulaan baik buat setgh je dulu... ni pun nasib menjadi.
sbb 1sti buat mcm kurang gebu jer
next time leh try lagi.
tu laa asyik buat western je .. skali buat kuih tradisional fail pulak..
kalu kat kelantan kuih ni makan dengan kuah tak silap aku.
tp ada gak mkn dengan kelapa.
ikut selera masing2 lah kan..resepi asal aku copy dari blog kak yati
Bhn2:
2 cwn nasi
2 cwn tepung beras
2 cwn gandum
2 cwn gula
2 sudu teh yis
2 cwn air
2 cwn nasi
2 cwn tepung beras
2 cwn gandum
2 cwn gula
2 sudu teh yis
2 cwn air
Cara:
Blend nasi dgn air smpai halus
Masukkan gula. Blend lg.
Satukan tpg beras, gandum,yis.
Masukkan bhn blend td dlm adunan tepung.
Kacau sebati. Masukkan warna jika suka. Perap 3 jam. Masuk dlm acuan. Kukus 20 min.
Boleh mkn dg kelapa parut.
No comments:
Post a Comment