Pages

Thursday, October 1, 2015

Resepi: bihun goreng tomyam yg sedap dan mudah

selamat bersiaran kembali... hampir sebulan saya menyepi. 
tq pada yg singgah di blog wpun tuan rumah senyap jer...
untuk panaskan blog ni saya tepek resepi bihun goreng tomyam 
yang saya buat masa kawan2 dtg beraya kat rumah saya. entry di SINI

macam2 benda nak cerita tp apakan daya keadaan tidak mengizinkan...
balik bercuti dari Penang terus senyap...  
ada masa nnt saya citer tempat bfast yang sedap, yg kami repeat beberapa kali. 

pastu balik kampung raya haji. nnt2 lah saya citer...
sekejap je rasa, skrg dah masuk penghujung tahun. dah bulan Oktober pun...
lagi 2 bulan berakhir tahun 2015. mcm2 tragedi mcm2 peristiwa....

tak nak laa bebel pjg2. jom layan bihun tomyam ni...


BAHAN :

1 bungkus Bihun - rendam, bila lembut, toskan 
  udang 
  isi ayam 
fishball/fishcake
3 ulas bawang putih - diketuk 
5 ulas bawang merah - dikisar 
3 sudu pes tomyam
cili api - bagi yg mahukan lebih rasa pedas 
5 s/b cili mesin 
1 biji telur ~ i xletak 
3 helai daun limau purut - dicarik2kan 
Kobis - di potong pjg (halus) 
sawi - dipotong
2 biji tomato - dihiris nipis2 
1 mangkuk air - jika ingin mi basah lebihkan sukatan air 
Daun saderi, daun bawang, bawang goreng untuk tabur sbg hiasan

CARA2:

Panaskan minyak dan tumis bawang putih  hingga wangi. Masukkan ayam dan kacau. Masukkan pula bawang merah yg telah dikisar dan perencah tomyam dan cili mesin. Goreng sehingga pecah minyak. Masukkan udang dan gorenglah sekejap baru masukkan telur. Masukkan air, garam dan gula secukup rasa. Untuk mendapatkan rasa yg lebih sedap bolehlah dibuat stok udang dengan merebus kepala dan kulit udang yg telah dibersihkan. Masak hingga mendidih dan masukkan sayur2an (kobis, carrot dan tomato yg telah dipotong). . Bila sayuran dah agak lembut, masukkan mihun tadi dan goreng hingga ramuan sebati dan mi menjadi lembut (Jika ingin mi yg basah lebihkan air/stok udang). Hidangkan ke dalam pinggan dan taburkan dengan daun saderi, bawang goreng yg telah dihiris halus

2 comments: