hari ni saya nak share resepi lagi uols...
muffin kegemaran anak2 saya dan jugak kanak2...
dan muffin ni juga adalah jualan saya yg paling top skali.
ianya juga sangat sesuai untuk sebarang majlis harijadi, aqiqah,
letak atas meja dessert utk majlis kawin, potluck,
eehh nak sedekah atau saja2 makan kat umah pun boleh.
takyah tunggu majlis bagai...
tambah pulak dengan saiznya yg comel, mmg berebut2 laa budak2 kan....
Muffin comel ni jugak membuatkan customer saya order berkali2 tau utk anak dia.
opismate saya pulak,asal ada potluck oder muffin... asal ada jamuan kt taska oder muffin...
kalu group gojes yg salu order tu si Eira laa, anak cikna pun suka sgt tau..
Muffin Coklat
Bahan-bahan
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 sk baking powder
2 sk soda bikarbonate
1sk nescafe
2 genggam choc chips
sedikit garam
Bahan B
2 cawan gula kastor (guna 1 3/4 cwn je)
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair (atau susu segar)
3 biji telur
Bahan C
3/4 cawan air panas
hiasan: almond nib (optional)
Cara-cara
Campurkan semua bahan-bahan B dan letak ketepi.
Ayakkan tepung bersama serbuk koko, baking powder dan soda dan campurkan semua bahan A di dalam mangkuk besar.
Masukkan bahan B ke dalam A dan kacau rata.
Kemudian akhir sekali masukkan air panas ke dalam adunan tadi dan gaul rata.
Ceduk ke dalam muffin cup sehingga 2/3 penuh sahaja dan
bakar pada suhu 175 C selama 20 - 30 minit atau sehingga masak.
Saya
bakar selama 25 minit. Untuk mengekalkan kelembaban, hanya bakar secukup
masak saja.
Bolehlah dihidangkan. Kebiasaannya kek atau muffin coklat lebih sedap selepas di simpan semalaman.
wah simple je rupanya
ReplyDeletegonna save this
akak kalau saya tukar serbuk nescafe tu dengan milo ok x?
semoga murah rezeki kak amy share resepi..
ReplyDeleteok dah saved. TQ kak amy share resepi lagi.. masak 25 minit tu kalau guna cup kecik yg biasa buat kuih raya tu kan kak...
ReplyDeletegigih menyalin... mmg fav kami sekeluarga... ingt dulu masa hantar ayam pandan dapat bekal muffin. mak mkn lebih... ihihhiih
ReplyDelete