tergolek terlentang rupa sotong aku.
giler comot gambar, amik gambar laju2 sbb dah sabar nak melantak kekdahnya... hohoho.. eehh ni kan sabtu lepas punya menu laaa, dah jadi bahan kumbahan pon.
minggu ni gigih aku buh resepi kat blog sbb anak2 dah sihat sepenuhnya. hepi sgt2 bila tengok diorg gelak ketawa, tido pun lena. aku dgn suami lagi laaa suka tgk sbb si kecik tu dh pandai bergurau nyakat abang dia.
ni 1st time aku masak kari sotong tau. biasanya kalu sotong aku masak sambal, masak kicap, goreng kunyit+halia. aku cilok resepi ni dari blog QH . banyak gak resepi menarik yg boleh cuba. tp aku biasa laa.. kalu nak terai2 resepi ni mesti la weekend. kalu weekday masak laju2 macam masuk marathon, janji dalam masa tak lebih 30 minit dah ready utk makan. nak tau camner masak secara marathon, sila klik SINI .
aku ni biasa laa, bila masak takdenya nak ikut resepi 100%, sukatan pun main agak2. kalu bahan takde aku tak la bubuh. tapi kalu sotong yang takde, tak bole la masak kari sotong plak.
KARI SOTONG
By: Qaseh Honey
Olahan: Amerislovely
Bahan2
3
camca besar serbuk
kari
2
camca besar serbuk
cili- tak letak
1/2
camca teh serbuk
kunyit
Minyak
untuk menggoreng
1/4
camca teh rempah
campur (jintan putih, biji sawi, halba)
1
biji bawang besar –
dihiris (x letak)
2
biji cili hijau –
dihiris (xletak)
1
tangkai daun kari
5
ulas bawang putih
5
cm halia – ditumbuk
lumat
800
gm sotong – dicuci
dan dipotong (aku kelar2 je sotong sbb ada telor)
1
mangkuk santan- aku guna 1/2 biji kelapa
Sedikit
air
Garam
secukupnya
1
biji tomato – dihiris
( xletak)
aku tambah 2 biji kentang.
Caranya
1. Campurkan
serbuk kari, serbuk cili dan serbuk kunyit bersama sedikit air untuk
dijadikan
pes.
2.
Panaskan
minyak secukupnya dan tumis rempah campur, bawang besar, cili hijau dan
daun
kari sehingga naik bau.
3. Masukkan
bawang putih yang ditumbuk bersama halia ke dalam tumisan.
4. Kemudian
masukkan sotong dan kentang. Gaul rata dan tutup periuk empat minit.
5. Bubuh
pes kari dan gaul sebati. Masak lima minit.
6. Masukkan
santan, air dan garam secukup rasa.
7. Biarkan
kari mendidih beberapa minit lagi sebelum memasukkan tomato.
8. Apabila
mendidih beberapa kali, tutup api. Kari enak dihidangkan panas-panas.
*tips: jgn masak lama2 sgt nanti sotong liat ye puan2. jangan lupa diri masak kari sotong mcm masak kari ikan reneh lama2.
9 comments:
rajinnya akak masak² ni..sy klu masak, sudahnya mkn sorang².. sgt xbest
wah, sedapnya.. terliur, tp xleh mkn.. alergy plak.. waaaa..
psst: kak, dorg kata kak nk tukar header. yeke? kan dah cantik header tue.. za leh try tlg wat, tp tkut xcantik r..
Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....
perghhh geramm plak tgk sotong tu...hehe
kan akak dh kata, weekend datang mkn umah akak je...
aza allergik sutun ekkk???
rugi sgt2... sebab sutung sodapppp
masak la apa pon....
insyaallah...
nory, wkend bole je nak datang mkn umah akk...
call jek.
Wah, tetiba rasa lapar lak. sotongggg
Post a Comment