Tuesday, December 4, 2012

Tips di dapur

assalamualaikum...
ceewahh mcm hebat sgt aku kat dapur sampai siap nak bagi tips bagai. benornya takde laa hebat mana sgt tp bila kengkawan maya/opis dok tanya, cmner aku boleh lg siap masak balik opis, dah la smpai umah kul 7 ptg, dengan anak2 kecik lg. wahhh hebakk bole masak 2-3 lauk utk mkn malam. dan masa masak amik 20-30 minit jek. aku penah masak sambil dukung zara, rayyan plak berbelit2 kat kaki aku.

iyer..boleh dikatakan setiap hari aku masak utk makan malam walaupun smpai umah kul 7 ptg. cmner aku buat?? ok camni yer kengkawan, puan2 sekelian. dalam seminggu tu aku dah siap plan siap2 nak masak apa. menu2 selalunya yg paling simple dimple je la cukup utk isi perut malam.
so weekend (sabtu/ahad) tu aku dh siapkan siap2 lauk yang nak aku masak. contohnya ayam. biasanya sekor ayam bg family aku 3 kali masak laa. yang mana aku siapkan 3 portion ayam dlm bekas berlainan. ayam tu plak aku dah siap2 mekapkan dia dengan garam,kunyit,bawang putih, halia. sama gak lauk lain, udang sotong atau ikan. aku dah siap buat portion mcm ayam td.

kalu sayur pn sama, cuma aku jarang beli sayur yg berdaun contoh sawi, bayam,kangkung sebab beliau ni cepat kecut. kalu beli pun terus masak hari tu jugak atau esoknya. stok sayur yg aku selalu beli ialah timun batang, keret, kobis, kentang. mereka2 ni kan lambat kecutnya...

 satu portion ayam tu aku tak marinate sbb dh plan nak masak sup.

jadi paginya aku letak kat bawah 1 portion ayam utk masak lps balik opis nnt, so xde la korang nak thaw dulu ayam tu, perap bagai. smpai umah, letak kuali, buka api terus goreng. kalu nak wat kari or gulai pun boleh... cuma kurangkan garam je laa sbb ayam tu kan dh siap marinate dgn garam.

kalu dalam minggu berkenaan aku plan nak masak paprik, syam tu aku potong kecik2.  bahan2 masak macam halia, lengkuas cili kering semua aku bekukan, supaya lambat skit proses pengecutan. bawang pun sama aku dah siap kopek kulit utk seminggu. jadi keje aku kat dapur akan jadi pantas dan memudahkan aku.
pastu, semasa ayam tu dlm proses masak atas kuali bole la korang jenguk2 anak ke, kemas menan yg bersepah ke, kemas2 kat dapur basuh apa2 yg patut, setting meja makan ke... jgn la termenung depan ayam dalam kuali tu nk tunggu ayam masak. kena bijak gunakan masa ye puan2.

tu je pun tips yang aku nak bagi. mungkin korang bole try, atau mungkin gak bole share apa tips yang korang buat untuk memudahkan tugas memasak kat dapur.

15 comments:

MizzTina said...

oryte, nt dh kawen sy akan praktikkan..

ameris said...

ok MK, nnt share la tips lain yg MK tau....

Dayu said...

nak memasak di har keje ni mmg kena rajin permudahkan keje di hari minggu. saya pun selalu weekend akan blend bawang, cili segala.. senang.. sayur pun kadang pootng siap2. balik keje tgh tumis je.. baru lah boleh siap dalam 15min.

*makan kat luar tak puas. lagipun jimat

::EIDA:: said...

Ida buat ape yg akak buat ni.. bukan je ayam, kadang kadang ikan, sotong.. semua ida buat siap siap , balik umah terus tumis je... hihihihi

ameris said...

yaa...yaa... stuju sgt dgn Dayu. cuma kena rajin skit weekend utk memudahkan weekday.

#mmg mkn kat luar x puas, mahal lak tu. pastu dh jemu sbb bfast & lunch dh mkn luar....

ameris said...

Eida; senangkan kan bila sume dh siap.

Mila Ahmad said...

dah siapkan bahan senang kan kak. aissshhh saya ni malas bebeno belum ada anak ni lagi ni..kalau ada anak xtaulah...

ameris said...

mila; blm ada anak xpe lg, dh ada anak mmg x lalu nk makan luar. dengan karenah anak lg.

Ya ALya said...

makan kt umah memamng terbaik n sedap...dulu time duk sendiri,selalu buat cam akak buast ni,tapi sekarang dah tinggal dgn mak,balik je makanan dah siap di masak....hehehehe...

ameris said...

Ya Alya;
yaaa betul tu, wpun goreng telur dadar+nasi panas, tetap lain dan terbaik.

Nur-nba said...

Bagus tips ni..

nadia said...

kak emi,
rajinnnnnnnnnnnya. kagum nadia! supermom betul ni!

Nory Zoulkefle said...

biler lah nory nak rajin mcm kak amie ni...hehehe

yana lyana said...

nice info..

nadia said...

kan nory, nadia pon tak tau bilaa laaaaa nadia akan rajin macam kak emi. ;))

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015