Thursday, December 20, 2012

Resepi: Kari Sotong

tergolek terlentang rupa sotong aku.

assalamuaikum uols,
giler comot gambar, amik gambar laju2 sbb dah sabar nak melantak kekdahnya... hohoho.. eehh ni kan sabtu lepas punya menu laaa, dah jadi bahan kumbahan pon.

minggu ni gigih aku buh resepi kat blog sbb anak2 dah sihat sepenuhnya. hepi sgt2 bila tengok diorg gelak ketawa, tido pun lena. aku dgn suami lagi laaa suka tgk sbb si kecik tu dh pandai bergurau nyakat abang dia.

ni 1st time aku masak kari sotong tau. biasanya kalu sotong aku masak sambal, masak kicap, goreng kunyit+halia. aku cilok resepi ni dari blog QH . banyak gak resepi menarik yg boleh cuba.  tp aku biasa laa.. kalu nak terai2 resepi ni mesti la weekend. kalu weekday masak laju2 macam masuk marathon, janji dalam masa tak lebih 30 minit dah ready utk makan. nak tau camner masak secara marathon, sila klik SINI

aku ni biasa laa, bila masak takdenya nak ikut resepi 100%,  sukatan pun main agak2. kalu bahan takde aku tak la bubuh. tapi kalu sotong yang takde, tak bole la masak kari sotong plak. 

KARI SOTONG
Olahan: Amerislovely

Bahan2
3 camca besar serbuk kari
2 camca besar serbuk cili- tak letak
1/2 camca teh serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
1/4 camca teh rempah campur (jintan putih, biji sawi, halba)
1 biji bawang besar – dihiris (x letak)
2 biji cili hijau – dihiris (xletak)
1 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih
5 cm halia – ditumbuk lumat
800 gm sotong – dicuci dan dipotong (aku kelar2 je sotong sbb ada telor)
1 mangkuk santan- aku guna 1/2 biji kelapa 
Sedikit air
Garam secukupnya
1 biji tomato – dihiris ( xletak)
aku tambah 2 biji kentang.
 
Caranya
1.   Campurkan serbuk kari, serbuk cili dan serbuk kunyit bersama sedikit air untuk dijadikan pes.
2.    Panaskan minyak secukupnya dan tumis rempah campur, bawang besar, cili hijau dan daun   
       kari     sehingga naik bau.
3.    Masukkan bawang putih yang ditumbuk bersama halia ke dalam tumisan.
4.   Kemudian masukkan sotong dan kentang. Gaul rata dan tutup periuk empat minit.
5.   Bubuh pes kari dan gaul sebati. Masak lima minit.
6.   Masukkan santan, air dan garam secukup rasa.
7.    Biarkan kari mendidih beberapa minit lagi sebelum memasukkan tomato.
8.    Apabila mendidih beberapa kali, tutup api. Kari enak dihidangkan panas-panas.
 
*tips: jgn masak lama2 sgt nanti sotong liat ye puan2. jangan lupa diri masak kari sotong mcm masak kari ikan reneh lama2.
















9 comments:

MizzTina said...

rajinnya akak masak² ni..sy klu masak, sudahnya mkn sorang².. sgt xbest

izfanora said...

wah, sedapnya.. terliur, tp xleh mkn.. alergy plak.. waaaa..

psst: kak, dorg kata kak nk tukar header. yeke? kan dah cantik header tue.. za leh try tlg wat, tp tkut xcantik r..

outbound malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

Nory Zoulkefle said...

perghhh geramm plak tgk sotong tu...hehe

ameris said...

kan akak dh kata, weekend datang mkn umah akak je...

ameris said...

aza allergik sutun ekkk???
rugi sgt2... sebab sutung sodapppp
masak la apa pon....

ameris said...

insyaallah...

ameris said...

nory, wkend bole je nak datang mkn umah akk...
call jek.

Ibnuismaini Ismail said...

Wah, tetiba rasa lapar lak. sotongggg

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015