Friday, February 17, 2012

Guangzhou- Part 1


assalamualaikum... seperti yang dijanjikan aku nk citer ttg percutian shopping aku di GZ. aku gi dgn ma & abah je. suami x ikut pun, cian kat Rayyan katanya sbb cuaca sejuk, lg pun takut dia demam balik dgn perubahan cuaca kt sana. sebenarnya sblm ni aku dh pernah pegi GZ dgn suami tp dgn travel agen. biasa la kalau pegi dgn travel agen ni dia bawa kita gi tempat sejarah, memorial, muzium dan lain2 lagi tempat2 mcm tu. tempat shopping pun travel agen tu bawa jugak tp masa terhad laaa. kalu yang mmg nk shopping kt sana mmg x berbaloi laaa.

sedey jugak ok nk tinggalkan Rayyan sbb aku x penah lagi tinggalkan dia. apatah lagi suami je yg akan handle dia nnt. mana nak bersiap gi keje, nk siapkan rayyan gi umah acik, buat susu lg, nk handle dia dlm keta(sbb rayyan suka lompat dok kt driver). tp encik suami kata dia bleh handle semua tu. aku pun dh prepare semua keperluan mereka. baju encik suami dh iron siap2. nasi rayyan dh masak(simpan dlm peti ais), biskut, vitagen, roti butterscotch.

sebenarnya masa beli tiket dulu aku x tau pun yg aku ni pregnen. mungkin dlm 2-3 minggu kot masa tu. pastu bila tau pregnen... uuiissshhh risau gak takut tak lepas. tp alhamdulillah airasia benarkan smpai kandungan 34 weeks dgn sokongan surat doktor.

tapikan masa nak boarding tu aku cuak giler bila staff airasia kata surat doktor aku tu takde plak tulis yg aku ni fit to travel. giler kentang masa tu. dia suruh aku tunggu dulu sbb nk gi tanya kapten kapal. masa tu semua org dh naik kapal. tinggal aku dgn ma je. dlm 20 min jugak aku tunggu kt pintu untuk boarding tu.dalam kepala ni dh macam2 pikir tau..

pastu staff airasia tu datang balik kt aku cakap,

"nasib akak baik, kapten kata ok. tp kita kena pegang la surat doktor ni. tp make sure akak dapatkan surat yg ada tulis yg akak ni fit to travel sbb kt sana lagi susah nak lepas, nnt akak plak xbleh balik."

cuak tak dengar??? bila dia dh ckp mcm tu lega sgt2 dah. buatnya dia kata xleh fly... maunya nangis kt situ. beg semua dh masuk kapal. nak balik nnt pandai2 la aku oter surat doktor tu.

eehh... panjang giler mukadimah aku. ooh lupa flight kul 8.30 mlm 11/2/2012.

adik2 aku hantar aku kt epot. suami tak dtg. cian kt dia nnt kalu rayyan tak menentu dlm keta. lcct kt jauh gak dari gombak. takpe sbb dh muahh muahh pun dgn dia td.


smpai je kt Baiyun airport. sejuk giler wehhh.. passanger lain dh standby baju bulu2 yg kembung2 tu. siap ada yg pakai boot bulu2 lagi. aku je pakai blouse biasa. sbb baju bulu2 ada dlm luggage. suhu masa kuar kapal tu 9'c. menggigil aku tauuu.... terpaksa la tunggu bag lepas cek kastam semua baru bleh selongkar beg amik baju bulu2. tu pun aku x sempat amik stokin bagai. gmbar pun lupa nk snap sbb dh sejuk sgt. smpai je Rabiatul(student Msia yg akan jd translator kami kt sana dh sedia menanti. mmg baik sgt si rabiatul ni. servis dia terbaeeekkkk. dia yg guide kami sepanjang aku kt GZ.

tandas bilik kami. ok je cuma dinding dan pintu transparent. giler tak?? cuma blurr2 gitu je, but still bole nampak kalu kita mandi. so mcmana kami mandi??? masa nak mandi dan aktiviti berkumuh tu tutup semua lampu & langsir. kui..kui..kui..

bilik agak besar. ada 2 bed.

no bilik kami 6111. uuhh... ma siap pakai sarung tangan sbb x tahan sejuk.

pagi tu masa tgh bersiap2 nk kuar tetiba ada excident. aku snap gmbar dari bilik je. nmpak tak basikal bawah depan teksi tu?? orgnya x tau la mcmana...

day 1- pegi one link plaza. giler kentang kt onelink ni. bayangkan ada 8 tingkat tp cuma jual aksesori, toys, & interior home decor je. mcm2 jenis pilihan dan jenis. ada tu kita xpenah jumpa pn kt msia ni. sapa2 yg minat english decor tu mmg bleh sawan kt sini....ni salah satu kedai aksesori yg aku singgah.

ni la salah satu kedai yg kami singgah. bedsheet je dia jual. mmg cantik2, cun semua. lama jugak melekat sini. aku rembat 4 je. kalu ikut ati mmg nak rembat lg tp pikir lak kang terlebih berat nk bawa balik nnt. huhuhu...

sebahagian bedsheet patchwork.

quilt carpet.

lunch singgah mkn kt satu kedai halal. apa nama ntah... tp kan portion utk seorg mkn mmg byk. so biasanya kami oder 2 pinggan pastu kongsi je. suhu masa ni masih lg 9-10'c.

ni la rabiatul. dia oder dim sum. mmg byk kan. dia pun x abes mkn.

waktu lunch hour. penuh kt dlm kedai. so kami mkn kt luar je...

singgah solat jamak di masjid yg tertua di GZ. aku ni slalu lupa tau nama masjid ni. korang google sendri lah yer nama masjid ni.

biasanya kalu depan masjid mesti berderet restoran/kedai makan halal.

kalu musim sejuk mmg ramai peniaga yg jual makn2 panas mcm ni. buah berangan, jagung rebus, ubi keledek, rebus. mmg best mkn panas2.. maklum la cuaca kan sejuk.

malamnya kami pegi Beijing Lu. mmg meriah jugak kt sini. kt sini byk jual bag/handbag, baju. Ma mmg borong byk handbag kt sini. aku x beli pun. menyesal gak. huhuhu... takpe, ada can bleh pegi lagi. hahahah.....


suasana kt BEijing Lu street mmg meriah. kata Rabiatul masa ni la diorg berfesyen sakan mengikut musim. kalu musim panas lain plak trend fashion diorg.

sejukkksssss....

singgah diner kt restoran malaysia kt sana. tp style cina jugak masakannya. ada oder tomyam tp dh tunggu lama x sampai2 jugak, perut plak dh berirama, so kitorang cancel je. mkn 2 lauk ni je.

day 2- pegi plaza kain. sapa2 yg suka kain mmg bleh sawan jugak. kain cotton dia mmg cantik2 sgt. yg kita penah tgk kt Msia ni cuma 50% rasanya.... mmg heaven lahhh. sbb tu la ramai pemborong dari Msia amik kain kt sana. bayangkan kain standard gulatis yg silk harga rm350-rm500 sepasang tu kt sana cuma 150-200 yuan saja.

tghari singgah mkn kt restoran ni. pakistan punya. mmg sedap sgt nasi beriani dia. tp kt sana beriani di panggil puliyani. cina kan xleh pronouns huruf R. kelakar kannn...


tgk la portion nasi utk seorg mkn. sbb tu la kami kongsi je. mana la nk abis mkn byk tu. mau tak bangun2 nnt lps mkn.

32 comments:

FadzMeera said...

wah bestnya holiday :)

Lydia said...

wahh..beshnye akk dh smpi sna iyer..smbung story part 2 ya...

GOLD FINGER said...

nak jajan

Mama Gee said...

wooo kalo tau nk pi sana nk kirim carpet quilted tu..musti murah2....adess

syioknya shopping.. :)

ameris said...

G, mmg murah giler kt sana.
gi sana plak masa musim sejuk. mmg x rasa penat langsung bjln.saya yg preg 7 months++ ni maintain kuar 10am balik hotel semula 10pm.

next anniversari ajak mr b gi sana.

ameris said...

fazmeera& lydia;

mmg syiok gi soping sana masa musim sejuks.

ameris said...

GF;
x beli jajan sbb x halal.

ToMeiNoMei said...

wah bestnya... sy pun nak pg mei ni..
boleh email sy tak? byk benda nak tanya..tqvm
nayilzahk@yahoo.com

Anonymous said...

Salam sis macamana nak contact rabiatul tu> boleh bagi nama hotel dan tempat2 shopping yang sis pergi tak. Sis guna travel agent ker? Please share come info. Ni email sy ninadzul@gmail.com

Anonymous said...

Sis bleh bg contact number rabiatul tu x?ni email sy thaqifmiqail@yahoo.com

Anonymous said...

sonok baca geni awak ni... sy nk g sana tahun depan...boleh dapatkan contact Rubiatul tak... ni email sy rahayuar@yahoo.com... TQ

Anonymous said...

Salam, saya pun nak contact number Rubiatul boleh tak coz saya nak pegi GZ next year. My email rafini@tm.com.my

Izzlorna said...

As slm sis,
slm perkenalan...
boleh sy dapatkn contact no. & emel rabiatul? nk gi guangzhou thn dpn insyaAllah...
trm ksh byk sis sudi tlg...

Anonymous said...

salam, saya akan ke guanzhou bln 6 2013.. 1 st time.. camne nak guna khidmat rabiatul? berapa caj? plss email me perfume_garden77@yahoo.com.my

zuraidah zulkifli said...

Salam..apa nama plaza kain kt GZ yg awak pergi tu?insya Allah sy nk pergi GZ bulan 7 ni :)

azah said...

salam..dah email rabiatul tp tak de jawapan..dia dah balik m'sia ke..nak tanya hotel mana yg strategik..tkasih..wasalam

ASY said...

sis boleh bagi emaiil rabialtul.. email saya dayang.aidah@gmail.com

Anonymous said...

I want to begin a blog and that i is searching for a blog?


Also visit my web-site Transvaginal mesh

Anonymous said...

Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you will be a great author.
I will be sure to bookmark your blog and will come back someday.
I want to encourage continue your great posts, have a nice holiday weekend!


Also visit my weblog; http://www.alchashe.com/

Anonymous said...

Hi there to every , since I am genuinely eager of reading this web site's post to be updated on a regular basis. It carries fastidious data.

Here is my site - cost Of Dental Implant

Anonymous said...

Rabiatul nihh student Malaysia..orang Penang...servis terbaik..boleh tawar menawar lagi....tempat yang dia rekemenkan pun memang sesuai dengan Jiwa Malaysia..:)

MummySISSFI Corners said...

sis..boleh bagi emel rabiatul? emel to irasissfi@gmail.com tq ya

siti said...

salam.. boleh bg sy contact number rabiatul? email sy lavender_angel53@yahoo.com.thanks

Nur Farhaina said...

boleh tak bagi emel rabiatul.my email nurfarhaina.waheeda@gmail.com. many thanks

Anonymous said...

salam boleh x bg contact rabiatul nurulazmi.mansor@gmail.com

zue said...

salam. bulan depan saya nak g guangzhou. macam mana nak dptkan tour guide malaysia mcm cik rabiatul? boleh bagi info tak?. Email saya szk_ukm@yahoo.com
kalau boleh asap. sebab dah dekat due travel :) tq

zue said...

salam. bulan depan saya nak g guangzhou. macam mana nak dptkan tour guide malaysia mcm cik rabiatul? boleh bagi info tak?. Email saya szk_ukm@yahoo.com
kalau boleh asap. sebab dah dekat due travel :) tq

Aamiir said...

Assalam boleh bg contact Nur Rabi'atul..?email sy aaa_mez@yahoo.com..t.kasih ya =)

noor hashimah mokhtar said...

assalam sis boleh x bgtau shopping spot yg sis pegi kat mane...teringin gak nak ke sana...email blh...nhashimahmokhtar@gmail.com

jeda said...

salam sis
boleh dapatkan emel rabiatul..
emel saya jeda0110@yahoo.com.my
tq

Anonymous said...

Salam..sesiapa yg inginkn khidmat pelajar malaysia utk jadi tour guide semasa di Guangzhou sila emailkn ke jjay937@yahoo.com..dgn harga yg berpatutan dijamin anda akan brpuas hati..

Anonymous said...

Salam sis. boleh dapatkan email or contact number Rabiatul the tourist guide, Saya sangat memerlukan khidmatnya. Boleh email kepada saya di annaalhussin@gmail.com. terima kasih sangat-sangat.

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015