Wednesday, March 7, 2012

Detail Scan dgn Doktor Baskaran

ni bukan gambar perut aku aku yer... ni dari google



Selepas aku buat detail scan dgn Doktor Baskaran minggu lepas rupanya bahaya jugak bila kita mengalami masalah terlebih air ketuban ni. ohh Dr Baskaran sgt baik orgnya, aku yg dok terbaring masa scan tu byk betui nk tanya Doktor..

ni apa.. tu apa... jantung baby kt mana...
tp doktor cakap

kejap je i tgh kejar2 dgn baby u ni... so aktif ur baby.....

mmg aku dapat rasakan yg baby kali ni teramat la aktif mcm rayyan dulu gak. hampir sejam jugak aku terbaring sambil perut aku digodek2 oleh alat scan doktor. dah namanya detail scan mcm2 graf yg kuar. doktor siap bagi dengar degup jantung bby lg. stuktur baby pn scan jugak sbb nak tau saiz tulang belakang, saiz tulang, saiz perut, otak, tengkorak semua.

Lps scan ada la setengah jam jugak Doktor Baskaran tu dok explain kat aku & hubby. nasib baik hubby ada skali, kalu tak jenuh jugak aku nak paham...

kos consultation Doktor Baskaran RM450. mahal jugak kan...
kesimpulan dari terlebih air ketuban seperti doktor Baskaran explain kt bawah ni, tp ni hasil google aku spt di bawah yea, tak reti plak aku nak karang balik apa yg doktor tu bgtau.
kang nnt korang plak tak paham. kikiki...

Polihidramnios
Masalah akan timbul sekiranya air ketuban terlalu banyak. Ini termasuklah :
1. Kedudukan bayi tidak stabil. Bayi akan sering bertukar kedudukannya seperti songsang, melintang dan kepala di bawah.
2. Kandungan nampak terlalu besar dan berat. Kesannya kepada tulang belakang amat ketara apabila anda berasa tidak selesa terutamanya di tri-mester akhir kehamilan.
3. Risiko kelahiran pramatang adalah tinggi kerana proses kelahiran boleh berlaku lebih awal.
4. Disebabkan kedudukan bayi yang tidak tetap, risiko melahirkan bayi secara caesarean adalah tinggi.
5. Kandungan air ketuban yang banyak sering dikaitkan dengan bayi berkemungkinan mempunyai kecacatan. Hal ini boleh dikesan melalui pemeriksaan ultrasound.
6. Kadang-kala masalah ini boleh menyebabkan anda mengalami kesukaran bernafas, berjalan dan lain-lain.


nota kaki:
1. nasib baik si Rayyan aku tinggalkan kt umah acik.sbb setel semua hampir kul 11 mlm.
masa gi amik dia dh nk tido. cian Rayyan ummie amik lmbat...
2. oohh... smlm Klinik Sri Indah call aku mintak maap pasal result gula yg aku buat tu. katanya ramai staff baru kt klinik. jd diorg x tau sgt. lain kali train dulu staff yea.. sbb semua patient yg gi rawatan tu bayar ok, wpun ada gak yg company byr. jd mesti la nk yg terbaik. mcm aku lak byr sendiri sbb bukan klinik panel lg.
tp kena gak bgtau doktor Zulailah pasal ni.(ehh diorang baca blog aku ke??)

13 comments:

mizzkechique said...

mahal gak ye kak..

ameris said...

MK; tu laaa sib baik kebetulan ada cash masa tu. ingt rm200 gitu jer...

Asmida said...

Salam.. Maaf menganggu... boleh saya dapatkan ifo detail tentang ke Guangzhou?.. coz saya & family (2 son) akan ke sana 2 minggu lagi... tiada guna agen dan first time pergi.. boleh saya dapatkan info tak?.. atau bagi saya email address @ contact number?

ameris said...

Asmida;
awk gi jln2 ke shopping?
email address/contact number sapa yg awak nak?

hotel dh book ke belom?

Mama Gee said...

perghh mahalnyaa..kalo g tu....terpinga2 nk bayo...kad lah jadi mangsa sbb tak pernah bawak duit cash byk tu...hehee

ameris said...

nk buat cmner G; demi anak dlm perot ni. lgpun pn consultation dia mmg bagus laaa. siap ada graf bagai ttg baby development.

sib baek hubby byrkan. hihihi

Asmida said...

mmm... nak minta email aneris bebnonya.. actually nak tanya ttg guangzhou... kat sana stay hotel mana dan bagaimana ttg transport dari Baiyun Airport nak ke hotel.... naik metro ke teksi?.. kalau naik teksi boleh ke naik 3 dewasa 2 kanak?.. atau ada cadangan lain?

ameris said...

kak asmida;
saya dh jawab dlm email.

Asmida said...

TQVM ye... banyak menolong akak....

GOLD FINGER said...

alhamdullillah tes...nasib tak apa2..

ameris said...

tes...
byk komplikasi weh pregnen kali ni.

Asmida said...

Apapun moga sihat2 selalu... Mudah bersalin dan selamat semuanya... AMIN...

ameris said...

kak asmida;
takot laa bila air ketuban lebih ni mcm2 kemungkinan tau.
salah satunya sindrom down. tp masa detail scan ari tu normal semua.
harap semuanya ok nnt.

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015