Monday, December 3, 2012

~Monthly bibik~

assalamualaikum uolls...

tiap2 bulan mmg wajibul ghunnah bagi aku panggil cleaner buat cuci2 services kat rumah aku. diorang punya servis dari garaj keta sampai pintu dapo umah aku, cuci toilet, lap frame gambar semua, vacum sofa. pastu apa2 yang aku nak suh diorg cuci aku just bgtau jek, contoh peti ais, lipat/iron baju dan laen2 lagi.

bagi aku yang ada anak kecik 2 orang mmg berbaloi la panggil cleaner ni. tak larat weehhh nak panjat tangga bagai cuci kipas 4-5 bijik atas bawah. maunya terpengsan tak bangun2. aku nak diorg kemas dlm kabinet dapur tapi tak sempat laaa. aku bz dengan budak2 tu smpai lupa. aku panggil 2 orang. senang skit diorg cuci atas bawah. kalu tak penat dan amik masa lama gak laa nak menyiapkan.

aku panggil diorg ni sebulan skali je atau pun mengikut keperluan. mop & sapu tu mmg buat setiap minggu cuma nak cuci keseluruhan rumah je x mampu ahkak. rasanya lebih baik quality masa tu diluang bersama family.sbb kalu aku buat semua tu mau tak bangun kepenatan. dengan budak 2 org tu lagi nak handle....

sebenarnya diorg ni cleaner kat opis aku. aku just bayar rm80 untuk cuci keseluruhan rumah aku atas dan bawah. kat dapur aku suh diong ni cuci sebersihnya sbb aku ni tetiap hari masak. mmg tak sempat laa nak lap, mop kat area kitchen hob, hood semua. pinggan mangkuk pun susun secomelnya...

 tertonggeng2 diorang ni cuci

 
"sudah ok ke kakak kipas ni??" siap tanya aku lagi tu...


10 comments:

::EIDA:: said...

Akak, ida yang takde anak ni pun kekadang panggil bibik.. tp umah sekangkang kera je pun malas.. hihih... 4jam RM50... ;p

ameris said...

hehehe... akak ada kawan rupanya...

Lynn Hamzah said...

x pernah plak panggil bibik macam nie...lynn minta tolong dgn suami jer...al maklumlah dah tgh sarat nie...

MizzTina said...

ermm, ok, dh dpt idea bila dh kawen nt.. hahaha

Nory Zoulkefle said...

nory tak penah lg upah bibik,,lgpon rumah kecik cinonet je...hehhe...pulun kemas dgn abi je time weekend..buang2 habuk smua...heehee

ameris said...

MK, gud idea, gunakan masa sebaiknya bermesra ngn somi.

ameris said...

nory,
takde anak ok laa... cer ada anak 1@2. bole pengsan kalu nak kena buat sume tu. nak layan anak lg...

ameris said...

Lyn;
kalu dh sarat mmg la x larat nak buat. hubby bole tolong ok laaa. ringan skit.

nadia said...

kak emi,
RM80 tu untuk berapa jam?
kadang2 malasssss nadia datang ya ampunnn.
tapi dalam banyak2, nadia palinggggggg malas iron baju dan masak.
bab2 kemas rumah nadia minat. huhu

Me, Myself and I said...

my fren tanya.. nk contact no cleaner tu blh tak? my fren dok kat area gombak jgk..
rumah u kat gombak kan??

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015