Tuesday, November 19, 2013

RESEPI: crab cheese popia

resepi ni aku dapat dari blogger geng gojes jugak kot. pula nak save link. minta izin share kat sini yer tuan empunya resepi.

aku kan seboleh2 nak sediakan sendiri hidangan untuk suami dan anak2, tak kira laa bfast, lunch & dinner. sbb tu dapur aku mmg selalu berasap, tak penah kering. pagi, tghari, petang, mlm ada je yg perlu disediakan. bukan la bermakna aku ni terlampau rajin, tapi seboleh2 biar anak makan dari air tangan aku. at least tau apa yg kita letak, makanan pon terjamin bersih.

tapi kalu nak mkn kepsi takde laa aku masak sendri, beli jugak kan...

terpanjang lak bebel. kali ni aku buat crab cheese popia.
aku buat byk2 simpan dlm petiais, nak mkn goreng je... jimat masa ko...
mmg senang sgt nak membuatnya...

bahan:
crabstik
cheese cheddar parut
kulit popia,

cara:
bubuh crabstik+cheese
kendian, gulung mcm nk buat popia..
aku lekatkan hujung kulit popia tu guna air je.
goreng- agak kuning2 kulit popia tu angkat laaa.
korang jgn la gi nyembang dgn jiran ke cakap tepon ke..kang hangus plak.
 tunggu je depan dapor tu. jap je goreng pon.

makan panas2, cheese pasti meleleh. cicah dengan mayo atau sos kegemaran.
sedap nyumm nyumm...

 
camni yer puan2, cara susun atur dalam kulit popia tu.

sebelum goreng. aku mmg takde bab2 gulung ni. buruk rupa dia. korang gulung lawa2 okeh..

rupa paras selepas goreng. eehh yg depan skali tu terbonjol cheesenya... meleleh2...
boleh cicah dgn mayonis atau sos cili.

14 comments:

MizzTina said...

kak, klu letak cheese sedap x?

ameris said...

penggemar chez tegar mcm akak ni mmg suka sgt aarr dik tina..

Cik Puan Rara said...

kak.ku dh snap pic.nt ku buat ku jemahkan ye.hahaha

achiek anis said...

aduh....sedapppnnyaaaa....kelmarin kemain nak buat crab popia cheezy jugak...sekali tengok kulit popia dah berkulat...aduyaipun...aptb....ngeee

Love Umi said...

wow..cheese...sedap nih...nak try lah ptg ni heheheh...tq for d resepi and salam kenal ye (^__^)

Rizziela said...

sedapnya...cheese chedder kan?

zurayusoff said...

tq....nak try buat minggu ni.

CikNaa said...

pergh kak! siap ada latar blkg salad.. melting!

Ibu Dilah said...

Ehh.. senang sangat ni.. bahan sume ada.. weekend ni leh try la.. tq kak bg resepi yg simple ni..

Umi Qi said...

akakkk ameris...resepi mudah mcm ABC waduh2 walid Qi tuh mmg kaki crabstick tuh kak...pelik bebenor dia nk makan apa pun mesti nak crabstick...idea akak superb...nak cubaaaaaaaaaaaaaaa

Mimy Hamid said...

nak buat jugakkkkkk weekend ni..senang gile kot

Chekgu Azrine said...

Yeayy..blh buat habuan bdk2 mkn sarapan gitewww..ngee

GOLD FINGER said...

sedap ni wehhh...tolong delivery ke shah alam..hash-tag*pemalas*

::EIDA:: said...

wah simple........ nak try !!! he~

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015