Wednesday, December 21, 2011

Dating Express ke Melaka

salam...
N3 tertangguh lagi... ni citer ari jumaat lepas 16/12 ari tu. kami berdua dating secara ekspres ke Melaka. pagi tu kuar mcm biasa mcm nak gi keje, kendian antar Rayyan kt umah Achik. lps tu kami pun zassss masuk highway. dah lama sgt tak kuar berdua. sebenarnya bulan lps lagi nk dating tp byk hal yg buat aktiviti dating ni tertangguh. ada gak yg kata aku ni kejam sbb x bawa anak, tp kalu dh bawa anak bukan lagi nama dating. kesian kalu bawa dia sbnrnya sbb cuaca kan panas, lagi pun aku gi 1/2 hari je. petangnya balik laaa. kalu overnite baru bleh bawa dia.

next time ummi bawa rayyan ok. ni untuk ummi dgn ayah je.

acara bermula dengan bfast di mekdi di highway sg besi. ada 3 set burger untuk 2 orang makan. hmmm.... agaknya sapa yg perut dinosaur nie??


sampai di melaka aku roger2 cc ssm melaka tanya dia tempat2 menarik utk meriang riakan perut lunch nnt. dia ada bgtau beberapa tempat menarik tp memandangkan kitorang ni kurang familiar dgn tempat tu, jadi kitorang redah je tempat yg agak ramai orang dgn anggapan sedap kot mkn kat sini. jadi kami pun terjah ke restoran sblh pahlawan walk apebenda ntah. alahaii... masa menaip ni lah plak lupa nama tempat tu.. mmg fullhouse restoran tu. wpun dh hampir kul 3ptg masa tu. motif aku lupa nama restoran nie???


restoran ni jugak ada dapat plaque jln2 cari mkn dan singgah sahur dari tv3. patut laa ramai. so makanannya cmner plak??


inilah yg encik suami oder.asam pedas pari, daging salai masak lemak, asam pedas daging tetel dan ayam goreng. taste??? bagi kami laki bini biasa2 jer.... sbb kitorang penah mkn asam pedas yg lg power dari yg ni. tp heran gak orang punya la ramai mcm tempat ni je ada asam pedas.

bila duduk jek terus otak2 sampai wpun kami x oder benda alah ni. ingatkan xde la bayar tp rupanya bila kt konter kena bayar isshhh... tak sesuai gitu!!! sbb kata budak waiter tu mmg disediakan untuk setiap meja. rasa otak2?? hmmm... x sesedap otak2 johor.



selepas acara mengisi perot, kitorang jln2 kt bandar melaka, tp x pegi plak tempat bersejarah melaka tu. A farmosa, bangunan merah tu... kitorang ukur shopping kompleks kt Dataran Pahlawan je. kt dalam tu pun penat mak buyung ni nak meronda. penat wehhh..

encik hubby, kalu gi mana2 mesti nak beli t-shirt. yg dia pegang tu lah yg dia rembat. dan jugak sepasang untuk rayyan..


aku?? x minat t-shirt2 ni. apa yg aku beli? tudung saji daaaa.... sbb tudung saji kt umah tu dh huduss. aku beli gak fridge magnet dan mkn2 tempatan. tp xde la beli belacan dan cencaluk.


ooohh... ni paling best kt melaka. Klebang Original Coconut Shake!!!! keta kt tepi jln beratur nak beli coconut shake ni, serius ni!!! mmg terbaek coconut shake ni. kt luar untuk tapau. kalu nk minum masuk dlm, lorong yg ada keta kuar tu.

bukti coconut shake ni sedap bila encik hubby terus srruuppppp!!! huhh segar je terasa kt kerongkong. alamak... cam terasa plak coconut shake ni. aku beli 3 cup. satu cup lg sampai kt KL pn masih lagi terasa manis, lemak, kelapa coconut shake nie. satu cup rm2.20 jek. mmg murah sgt kan... kalu kt KL ada sedap mcm ni haruss tiap2 ari aku beli.


uuiittt... aksi mak buyung berfotogedik mes ti ada ok. oohh... topi tu pun aku beli gak rm10. sbbnya panas wehh nk jln2.

amik gambar berdua sblm bertolak pulang KL. panas wehh masa nie...
lepas kuar sorang lg dari perut ni rasa mcm dh susah skit nk dating berdua. kena dating berempat lah plak nampaknya....


4 comments:

mizzkechique said...

amboi..cantek topi.. hehehe..

ameris said...

MK;
hehehe... kalu gi melaka mcm2 rasa nak beli.

InaAchik said...

mak yung cam pelancong dr vietnam dah... hehehehee

ameris said...

ina;
hahhaaha...ada iras2 laaa

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015