Tuesday, December 13, 2011

Sardine Puff yang Rangup

Sardin Puff

assalamualaikum... pejam celik pejam celik lagi 2 minggu kita dh nak masuk tahun 2012. cepat je rasa masa berlalu. kalu tahun lps waktu2 gini aku dh mmg sarat mengandung. tp bulan sy sama thn ni aku mengandung tp takde la sarat lagi. boleh buat mcm2 & mcm2 benda lagi yg aku nak buat sblm due date nnt. harap semuanya berjalan lancar. cuma kebelakangan ni emosi agak kurang stabil & terkilan dgn sikap beberapa org di sekeliling. aahhh... malas dah nak pikir emo2 lagi.

dh lari topik plak nie. ok, minggu lps aku berkesempatan jugak nk buat sardin puff setelah pastry puff tu terperuk 2-3 minggu dlm peti ais. eehhh... apsal plak blog aku nie dh jd blog masak2 plak. dh takde citer ke ttg si kecik kepop tu. nak citer gak lahhh...si kepop tu dh mula bertatih beberapa tapak dah. 4-5 tapak pastu duduk, pastu jalan lagi 4-5 tapak pastu duduk. next time nnt amik gambar dia bertatih.

ooppsss... balik semula citer sardin puff td. resepi ni aku dapat dari sapa lg kalu bukan dari ANA SUZANA yg comei tu. kalu si ana ni masak apa2 aku mesti nk try jugak.sbbnya ana memudahkan resepi untuk ibu2 yg sentiasa sibuk ni. tp kalu masuk blog masak2 takde plak aku teruja nk masak. tq yer ana, akak panjangkan resepi ana kt sini plak.

uols bleh try sbb nak buat puff ni super duper senang. setaraf plak dgn puff yg kita beli kt bakery tuh dengan harga RM2.70 seketul. inti pun kita bleh pelbagaikan. kali ni aku buat inti sardin, next time nk cuba buat inti ayam plak.

bahan2nya ialah:

puff pastry square jenama kawan-beli kt giant harga rm4.40 ada 10keping.
sardin- masak ikut citarasa selera anak tekak sendiri. jgn letak kuah sardin tu nnt berair susah nak buat puff nnt.
kuning telor-untuk sapu kt atas

amik sekeping puff tu. gelek2 kan dgn penggelek bagi lebar& besar skit.kena hati2 takut kulit puff tu terkoyak. kalu melekat tabur gandum skit.

pastu potong kulif puff kepada 2 mengikut kreativiti korang ok. nak buat tiga segi ke... panjang ke... lonjong ke....

pastu letak inti sardin atas salah satu kulit puff tu, yg sebelah lagi kelar2 skit mcm gambar kt bawah aku buat nie. amik yg dikelar tu tekap atas kulit yg ada inti tu. eehhh korang paham tak cara aku terangkan ni???

kemudian, tekan ujung segitiga tu dgn garpu untuk lekatkan puff tu. pastu sapu la kuning telur kt atas puff sardin yg dh siap tu. huduss sgt puff aku kt gambar ni, mmg xde seni tangan aku ni. tp yg penting sodapppp!!!

bila dh siap mcm gambar kt atas ni korang rehatkan dia dlm oven. dlm 10 minit gitu.suhu 180. terpulang jugak pada jenis oven korang. sambil2 tunggu puff tu masak, korang kemas la meja yg bersepah tu.

ini lah hasilnya sardin puff aku. mcm2 bentuk aku buat 4 segi, 3 segi. huduss plak tu. tp habisss semua dibalun. dh jadi bahan kumbahan pun. hahahaha.....

10 comments:

Mama Gee said...

dapnyaa my....bestlah my ni...rajin tul.... ;)

ameris said...

alaaa G, kalu beli mkn x puas. inti ciput jek. bila buat sendri nahh amikk... letak inti sebanyak mungkin.

rin z lin said...

whoa,,cam best je,,,^^

ameris said...

rin z lin;
jom buat puff minggu ni.

mizzkechique said...

kak..pos kt umah kite seketul.. hehe

ameris said...

MK;
dtg umah akak nnt akak buat spesel utk MK. kalu pos nnt basi.

AdShuhada1616 said...

kt sini tatau ada jual ke tak puff pastri ni..kena gi giant la, tp mls nya giant, tak suka g situ susah nk parking...heheheh

ameris said...

Ad Shuhada;
kt tesco pn ado. k.amy beli kt giant sbbb giant dekat dgn umoh jah..

NeenaAnuar said...

wahhh.. pandai nyer buat puff sendiri! nampak sangatt nyummy... nanti leh order kat you jerk! heheehe..

ameris said...

neena;
kalu u buat lagi yummy.
tangan i keras sbb tu huduss je puff tu. mmg xde seni

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015