Tuesday, December 6, 2011

Puding Roti Jagung

semenjak dua menjak nie aku rajin bebenor masak. roh rajin tengah merasuk jiwa aku kot. salah satu sbbnya ialah bila beli kt kedai oohh sangatlah tak puas ati, dh la rega mahal, rasa plak hampeh.. kengkadang aku lebih rela masak sendri nasi goreng dari beli kt kedai/warung. bila beli nampak nampak mcm sedap gila, tapi hampeh je. tasteless okk. ke aku yg ngada2 sejak berbadan 2 nie. hehehe...

puding roti nie aku masak ahad lps. mmg sedap la wehhh... tambah2 bila dh masuk dlm peti ais. mau tak sedap bila anak aku boleh abis 2 potong. nota:potongan utk org dewasa makan. kira banyak lh kan... resepi ni dari ANA . mmg rajin betul ana ni masak utk family dia tau.energy dia mmg power lah dgn anak2 kecik sempat lg dia masak hidangan maveles utk family dia.



edisi sblm bakar...
lps bakar.. atas tu keras skit sbb aku terlama skit masa bakar. tp tetap maveles rasanya.
ANA akak share resepi kt sini yer. tp kan aku dh edit2 skit resepi ana ni mengikut kesesuaian anak tekak. sori yer ana...
.

bahan2:
roti yg dh dicarik2/koyak2
susu cair 1 tin
jagung tin 1/2 tin
gula 1/2 cawan
butter
telor 2 bijik
kismis utk tabur sbg hiasan
vanilla 1 sudu

cara2:
sapu butter kt loyang
roti yg dh dikoyak susun dlm loyang
pukul, telor,susu cair,jagung gula
tuang atas roti dlm loyang td.
biarkan sekejap smpai bahan yg dipukul td meresap dlm roti.
letak skit butter atas adunan tu dan tabur la kismis.
then bakar smpai kuning2 skit atas tu.
pastu bleh la ngappp... tp masuk dlm peti ais lg sedap tauuu....

8 comments:

Mama Gee said...

bila tgk org buat semua nampak terlioo...tp oven takde..kena kumpul resepi dulu nih...

kalo ade org nk makan takpe..berbaloi masak....

Qhaifa Nur said...

amboi sedapnya...
1 day memang nak try...

rara pinkmafia said...

wahhhh nmpk sodap =)

ameris said...

mama G;
alaaa.. oven pun hadiah masa kawin dulu jek. bila lg nk guna kalu tak buat yg simple2 camni.

ameris said...

qhaifa nur;
nnt try laa. budak2 mesti suka sbb dia lembut je... pastu rasa jagung2. anak saya yg 11 bulan tu punya la suka mkn puding roti ni.

ameris said...

rara pink;
kena cuba tau, tak manis pun puding ni.

Ana Suzana said...

sama2 kasih..
bak sebekas.. hehehe

ameris said...

ana;
dh licin laa ana,
loyang ada lg dlm sinki tgh rendam, nnt ptg nk basuh. hihihihi...

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015