Tuesday, November 6, 2012

Resepi: Roti Jala Pandan dengan Kari Daging Korban


Assalamualaikum...
Ahad lepas tetiba aku datang hangin nak buat roti jala. sebabnya masa balik kampung raya aji lepas x sempat nak melantak roti jala kat umah mak mertua. jadinya tengahari tu aku masak kari daging lebih skit utk makan dengan roti jala utk minum petang nanti.

dekat sekilo jugak la daging korban aku korbankan dia menjadi kari. eehh ada stok lg daging korban dlm esbok kat umah. yg special ttg kari aku kali ni sebab tak letak santan. ahkak dalam mood nak berdiet sbb ada yg tegur perot ahkak nampak mcm pregnen. oohhhh tidakkkkk!!!!! skrg setiap pagi/malam sapu krim kat perut. sapu krim tak hingat tp melantak tak hingat donia jugak. salah siapa nie????






tergolek terlentang roti jala aku.


Dari segi rupa paras roti jala ni mmg fail laa. tapiii rasanya mmg mabeless sebab aku letak susu segar. harummm je bau dia bila bergabung dgn paste pandan. ceewahh puji nampak. tapi sumpah betul!!  mcmana nak cantiknya bila aku dok ulang alik kuar masuk dapur. jap2 zara merengek..jap2 zara menjerit. tu ada hangit skit2, putus laa jala dia...

Aku amik resepi ni dari Mat Gebu. Derhaka skit yer Mat, biasa la kita buat ikut apa yg ada dan ikut tekak kita kan... buat dalam 2 cawan tepung gandum je. dapat la buat minum petang sampai makan malam melantak roti jala je.

Rujukan: Mat Gebu


BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung gandum- aku buat 2 cawan tepung
1 1/4 cawan + 3 camca besar air- aku ganti air dengan susu segar
2 camca besar mentega cair (aku guna minyak jagung)
2 camca besar santan (mat guna susu cair)- aku x letak santan
Garamm secukup rasa
Beberapa titik perwarn kuning- aku guna paste pandan

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Dalam satu bekas, masukkan semua bahan di atas kecuali yang bertanda (*), kacau rata dengan whisk hingga licin dan tapis, atau masukkan dalam alat pengisar dan kisar halus. Rehatkan sekejap.
  2. Lenser non-stick pan saiz 9 inci dengan sedikit minyak. Isi adunan tadi dalam bekas membuat roti kirai, kemudian kiraikan atas pan tadi secara berangkai dan semua kiraian bersambung antara satu sama lain. Gunakan api sederhana.
  3. Kemudia bila permukaan roti kirai kelihatan pucat, boleh lah anda gulung atau lipat, selalunya mat lakukannya dalam kuali tu juga menggunakan sudip kayu kecil. Buat hingga siap dan hidangkan bersama kuah kegemaran anda, nak makan dengan serawa durian pun sedap...

3 comments:

MizzTina said...

mls nk buat..tp klu akak ajak mkn, sy nk je.. hehehe

ameris said...

mk; hehehe mmg laa, buat agak2 cukup utk 3 org mkn, adunan tepung yg lebih buat lempeng. abih tu diorg dok terjerit2 panggil...

mia izzati said...

okey apa kak rupanya.. selalu sy wat basic punya roti jala..boh telo n air daun pandan je hehe..tak mencabar betoi..leh le cuba boh susu segar peh nii...psst kita serupaa..tak peknen org kata peknen.........efek operate..

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015