Friday, December 23, 2016

Saving envelop 2017

alhamdulillah... tahun depan [2017] tahun kedua saya mencuba kaedah ini. 
bila ada perancangan mcm ni financial saya jadi smooth sgt2. 
 tiap2 bulan terus masuk envelop.

sebenarnya setiap envelop tu ada due date tersendiri. 
mcm roadtax+insuran due date dia disember 2017.
 jadi bila tiba masa saving utk bayaran berkenaan dah tersedia. 
gitu gak utk envelop2 lain.. mcm raya, besday suami & haji utk ma & abah.
 masing2 ada due datenya.
 mcm raya tu saya just sediakan saving tuk duit raya anak2 buah & saudara.
 baju raya anak-anak pulak saya akan beli dari january lagi [bln depan] sorang sepasang. setiap bulan beli. so bila april tu semua perihal baju raya settle.
 tak payah nak tunggu bonus bagai kan. duit bonus kita invest tempat lain.

kenapa saya guna cara ni?? sebab saya bukan orang kaya yg ada duit sedebuk boleh kuarkan bila nak guna.
setakat ni  kaedah yg saya lakukan ni sangat2 efektif. 
iyer laa setiap org ada cara tersendiri untuk buat saving kan. 
ada yg suka main kutu, ada yg suka tunggu dapat bonus.. masing2 punya cara kan...

Insyaallah bila time haji nnt saya da boleh bagi ma & abah saya RM800. 
besday suami pun penting wooo..
kalu tak mmg tak mampu laa saya nk kuarkan 400-500 untuk beli hadiah dia.
 ni penting sbb dia dh bagi kita mcm2, so masa ni laa nk reward dia pulak kan...

satu je..kalu korang menyimpan mcm saya ni mmg kena istiqamah, hati mau kental.. setiap bulan wajib masuk dalam envelop.. tak boleh tarik2... tak boleh miss... InsyaAllah bila tiba duedate dia mmg dah siap ada duit utk tujuan tersebut.

cara ni juga saya guna kalau ada aim nak beli sesuatu mcm laptop,
 henpon dan benda2 lain.      
 target 4-5 bulan bergantung kepada harga barangan berkenaan nnt dapat lah saya beli. yeayyy... tak payah bayar instalment bagai guna kad kredit tu. 
dulu saya penah guna kaedah ni masa nak beli camera DSLR saya dulu. 
harga kamera tu dalam 3k++.  selepas beberapa bulan suami saya tambah jumlah yang tak cukup tu. alhamdulillah...

korang boleh laa try kaedah saya ni...

8 comments:

Khairul Ibtisam said...

nak cuba cara mcm nie gak la

Puan Hazel said...

Assalamualaikum salam kenal sis..
Dah lama follow blog sis ni he he
Saya pun buat sistem sampul ni utk tujuan tabungan mcm sis dan juga monthly expenses. Semua masuk envelopes accordingly and belanja ikut envelope masing2. Alhamdulillah effective sgt kan

Nory Zoulkefle said...

good tips, kak..tapi susahnya nak istiqamah menyimpan cara cmni..hikhikhi...awal bulan semangat, ujung bulan terpaksa tarik balik..adehhhh

Yana MIB said...

good idea! betul kak bila nk menyimpan ni hati kena kental and istiqomah..br jadi...:)

Chekgu Azrine said...

Wajib try ni...rin suka sangat!!

Mila Ahmad said...

Menarik cara akak boleh guna ni.

fathiyah jamaludin said...

Good idea .. tq kak ameris for sharing this..Sy x berapa bijak rancang perbelanjaan ni..

CikNaa said...

hebatlah cara akak menyimpan..

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015