Wednesday, April 12, 2017

resepi: kerutub ayam

Lama tak share resepi. blog pun dah makin sendu.
disebabkan ada permintaan ayam kerutub maka saya share kat sini resepinya.
senang je mcm buat kari ayam jer.boleh mkn dengan nasi dan jugak roti.
kalau makan dengan nasi tomato, nasi minyak, nasi ujan panas mmg walllaaaa...

saya guna rempah kerutub ayam dari kelantan. yg adabi pun ada jugak.




BAHAN-BAHAN

½ ekor ayam- potong sederhana
Rempah 4 sekawan
3 hiris lengkuas*
2 batang serai- ketuk
½ inci halia*
3 biji Bawang merah kecil*
2 ulas bawang putih *
1 paket kecil rempah kerutub- jadikan pes
Santan pekat secawan (200 ml)
2 sudu besar kerisik
Gula,garam, perasa(saya x letak) secukup rasa
½ sudu kecil Pes asam jawa

CARA-CARA
1)      Blend/tumbuk bahan yang bertanda *
2)      Tumis bahan blend hinga wangi dan masukkan serai yg diketuk,  pes rempah kerutub        dan tumis hingga pecah minyak.
3)      Masukkan ayam, santan. Biarkan ayam mendidih dan kecut.
4)      Masukkan kerisik, garam,gula & pes asam jawa.
5)       Kalu nak lebih kuah masukkan sedikit air.
6)      Biarkan mendidih seketika dan tutup api.





1 comment:

Julia Johari said...

Masakan kerutuk mmg sedap...nenek julia rajin buat masakan ni...suka tgk rempah kerutuk khas dari Kelantan tu...nanti ke Kelantan nak carilah. Ke ada dijual kt KL ni kak ameris?

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015