Thursday, May 30, 2013

Sweet & sour bawal, mudah dan sedap

masa aku gi makan kat restoran ala thai satu hari tu aku request bawal suwit sour tp takde kata waiter tu 3 rasa je yg ada. jakun jap dan pelik takkan takde bahan pulak kat dapur diorang tuh. bahannya takde la rumit sangat pon. sbb tak puas ati weekend nya buat laa bawal suwit sour sendiri versi aku yang tersangat la mudah sampai aku masak sambil dukung yaya jek...

 ni bahan2 deko/perasa atas ikan.

tadaaaa .... si bawal sedang posing cun, ready untuk ngap...

resepi: olahan aku sendiri

BAHAN-BAHAN:
sekor bawal (boleh jugak guna ikan kembong, siakap atau ikan lain yg sesuai, jangan guna ikan kering je)
3 ulas bawang kecik
2 ulas bawang putih
3 hiris halis
1 sudu besar sos tiram 
2 sudu cili boh/cili kisar (boleh tambah ikut tekak kalu nak pedas)
3sudu sos cili
*timun batang potong dadu tanpa biji
*carot-potong dadu
* 1/2 tomato potong dadu
*bawang besar holland-potong dadu
 garam dan gula sesedap rasa. nak buh aji pun boleh tp aku tak guna aji dalam masakan aku.
air agak2 dalam suku cawan -untuk kuah.

bahan bertanda* korang agak2 lah nak banyak mana.

CARA-CARA:
1. goreng ikan hingga garing dan ketepikan.
2. kisar bawang putih, bawang merah halia (aku tumbuk je,malas nak cuci blender sbb skit sgt je pon)
3. bila bawang agak layu, masukkan cili boh/cili kisar. goreng bagi cili tu masak jap, pastu masukkan
     sos cili  dan air.
4. bila mendidih masukkan semua bahan2 yang bertanda *, rasakan dengan garam gula. tutup api,
     dah siap masak.
5. curah sos sweet sour atas ikan yang dah digoreng tadi.
    makan dengan nasi panas-panas. goreng telur dadar. sedap macam makan kat restoran Thai.

#sekor ikan bawal makan kat kedai ala Thai rege RM16.
#boleh double kan bahan2 kalu nak buat banyak.
#boleh jugak letak nenas kiub untuk rasa lebih ummpphh...


6 comments:

::EIDA:: said...

ida taknak masak.. kak amy tlg masakkan ............. hehwhehww

Farahin Izzati said...

memang mudah hehe

Mila Ahmad said...

ikan siakap sedapnyaaaa kak, ikan bawal belum pernah buat lagiii

Nory Zoulkefle said...

wowww....marvelousss nyer...ikan bawal tu kalau nak gantikan dengan tudung bawal boleh tak kak amy???heheheheh

PinKy MoMMa said...

kena banyak nuntut ngan amy la pasni hehehe..sebab bulan puasa ni kena start masak balik ;p

Zata Ezzah Fawzi said...

salam kak,
blog walking je...:)jemput la ke blog sy jgk..:)
http://vitamindelight.blogspot.com/

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015