Tuesday, May 21, 2013

Tips susun atur perabot rumah bagi yang ada anak kecil

assalamualaikum uols...


maka aku lebih suka membiarkan keadaan rumah lapang bagi diorang bebas bermain tanpa terlanggar bucu2 meja, kosi dan sebagainya. ini jugak memudahkan aku untuk melakukan kerja2 pembersihan, nak kutip menan diorang yang berterabur, tersorok sana sini, celah kosi, langsir dan sebagainya. semua main sapu jer dan kumpulkan setempat, kalu aku rajin aku cuci balik menan diorang tuh.

rayyan pulak sangat2 cerewet tentang toys dia. segala jenis otromen pelbagai saiz, spiderman dan sebagainya.  bila dia dah atur mcm gambar kat bawah ni, sangatlah pantang sesapa usik, ambil, dan seumpamanya. yaya pulak suka sangat usik kalu otromen2 tu tersusun rapi. tarikan betul. pastu tangan dia mula usik dan ambik otromen tu. makanya rayyan pun bertukar jadi otromen dan yaya jadi raksaksa. terus kena belasah dgn otromen... 

skrg aku dah tapis dah citer2 otromen ni. rayyan betul2 buat praktikal kat adik dia. semput aku kalu tgk aksi dia, mula la terjerit2 aku mcm tarzan aduhh laaaa...


 mcm2 saiz, mcm2 warna. 

 tak tahu apa motip dia susun cenggini. apa pulak peranan lego tu dok tengah2.

 tetiba spiderman ni elok je landing atas kosi.

 ada sekor lagi. yang ni pakai bateri. siap ada bunyi kalu otromen ni lemah. boleh jalan jugak...

 tapi kalu dia selerakkan yang dalam net ni adui laa.. pusing kepala nak ngutipnya...

 view living hall dari pintu dapUr. memang lapang giler. coffee table side table dan segala jenis hiasan memang takkan jumpa laaa... selamat untuk 2 beradik tu main bola, naik beskal dan berlari....

 view dari depan pulak. kosi makan pun aku tak letak. kang tak pasal2 panjat nak jadi spiderman...kat pintu dapur dan tangga aku letak baby gate.kalu lupa nak tutup gate ke dapur jgn terkejut kalu segala periuk belanga, penapis, besen diaorang angkut ke luar buat main...

view dari pintu masuk rumah pulak...kosi2 memang semua aku ketepi dinding. senang nak menyapu/vacumm.

9 comments:

PinKy MoMMa said...

kalau ada anak mmg camni..perlukan kawasan yg luas..mcm anak kiteorang, yg abg long pandai kemas balik kalau dah abis main tapi yg abg ngah huwaaaa rasa nak jadi tarzan je maknyer tau..

dia boleh buat derk je..aduh!

Mila Ahmad said...

akak suka design vintage kan? cantiklah sofa langsir tu tapi ada anak tak kotor ke?

Rin Maira said...

cosy dan lapangg je rumah bila susun camtu...

Mimy Hamid said...

huwaaa awak kita dah rasa Fayel dah main periuk belanga sudip semua..mama dah penat sesangat ni...

Rin Maira said...

g pun dh kurang sgt mendeco umah amy...byk brg2 hiasan yg g dh simpan lam kotak......by tahun depan rs nk tukar deco...takmo english lg dah..hehe..

bg g rumah amy dh ok dh buat ms ni..sebab ada anak2 kecik lg kan...tak byk yg leh dibuat..nnti lg serabut...dan tension kalo brg2 hiasan anak2 buat main....tp kalo nak tambah..leh tambah hiasan yg tinggi2 skit....cam pinggan deco kt dinding ke...frame gambar...or rak hiasan yg org letak perhiasan kecil2 tu..

kalo bosan dgn suasana rumah..leh cuba bermain dgn fabrik je...kerap tukar...carpet, langsir org sarung cushion..... :)

nadia farahida said...

cantikkk rumah kak amy :)

izfanora said...

cantik umh akak.. bersih je even ada ank kecik.. :)

kak, motif lego kat tgh2 tu gamaknya mcm meja diskusi.. kahkahkah. ini imaginasi org dewasa katanya..

::EIDA:: said...

haa. ida baru perasan laa.. akak nye rumah ala ala vintagee... suke ehhhh. english styleeee ;))

UMIE SUE said...

cantikkknye rumah akak

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015