Saturday, June 20, 2015

MENU RINGKAS BERBUKA PUASA UNTUK IBU BEKERJA


ni adalah menu ringkas saya semasa bulan puasa. saya pernah share kt SINI menu ni.
tapi sempena bulan puasa saya tukar skit2 ikut selera. 

sebenarnya ni panduan je supaya tak buntu dan amik masa lama untuk masak. 
saya hanya ada lebih kurang 20 minit je sebelum azan maghrib.


MENU RINGKAS BERBUKA PUASA KELUARGA AMERIS





MINGGU
HARI
MENU
SAYUR
ALTERNATE/
TAMBAHAN
M1
1
ayam goreng
sup sayur
ikan bilis grg bwg cili, telo dadar, telo masin
2
kari daging
kobis grg kicap
3
paprik campur

4
asam rebus ikan
sayur campur grg
5
ayam grg kunyit
sup rampai petola+suhun
6


7


M2
1
singgang daging
bendi, timun, sambal
2
ayam kurma

3
ikan grg kicap
sayur campur grg
4
ayam sos tiram halia
sup telor kentang suhun
5
tomyam campur

6


7


M3
1
sotong grg kunyit
ulam
2
ayam kari
sayur campur grg
3
paprik campur

4
asam rebus ikan
kobis grg kicap
5
daging masak kicap
ulam
6


7


M4
1
ikan grg sambal
kobis grg kicap
2
gulai ayam
bendi, timun, sambal
3
tomyam campur

4
ayam grg kunyit
sup telor kentang suhun
5
ikan masak tauchu
sayur campur grg
6


7


                

kalau korang perasan hari ke-6 dan ke-7 takde menu sbb weekend.
 so saya masak ikut tekak suami dan anak2. 
cth nasi ayam ke, nasi tomato ke, nasi arab ke... mcm  tu laaa...
kalu buat desert2 pun weeknd jugak laa... 
tak gigih mak nak buat desert/kuih hari keje. 
kalu tahap rajin tu datang saya buat laa malam desert 
mcm puding karamel, agar2 yg mudah2. sampai umah pun lg 20 minit nak berbuka,
 mmg bersilat abis kat dapo.

TIP: ada yg tanya mcmana saya masak cepat?? mudah je... 
sediakan bahan2 awal masa weekend. 
so masa sampai umah terus campak dalam kuali.

kalu perasan lg hari ke-2 setiap minggu ada kari, kurma. 
yg ni saya masak weekend dan frozenkan.... 





6 comments:

miss eimanhikmah said...

bagus jugak idea
tapi sy masak ikut dan je hehe
http://nuruleimanhikmah.blogspot.com/

cik hani said...

Sama laa. Saya bulan puasa mmg kelam kabut masak. Menu pun agak simple dan persiapan bahan dah buat awal2, tinggal masak jer. Pencuci mulut weekend je yg buat

nadiah hanum said...

Hebat kak amy, 20 minit jer sediakan juadah yer...simple2 pon takpe, janji kita masak sendiri & bersederhana...

Nadt said...

Nak tiruuuuuu

nabihah hamid said...

thanks kak.. entry membantu

Aty_Fared said...

saya yang tak keje pon masak menu simple2 lauk orang pantang.. heheh.. kalau asben ada.. masak special sikit lah.. sabtu ahad baru masak besh2.. :) sebab ada asben nak tengok anak...

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015