Tuesday, June 2, 2015

DEKORASI: Penggunaan cermin untuk efek ruang lebih luas

lama tak sembang pasal deko2.. hihihi.. 
sebenarnya ada banya nak dikongsi bersama tp 
mood nak amik gambar tu malasnya haii..
ni kira aktiviti deko yg terkini untuk ruang tamu rumah saya.
ruang mmg terhad, berkong dengan ruang menonton sekali...

hajat nak letak cermin tu dah lama jugak laa.. 
asik tertangguh2 je... sbb weekend kan busy.

so cermin ni saya dan suami beli  di IKEA masa 
cuti panjang hape ntah lepas balik langkawi aritu.

sebelum ada yang bertanya harga cermin ni RM190 kot.. 
ke RM199 ntah...
mak memang lupa. faktor umur kah??? 

sebelum tu saya letak frame surah al-falaq kat ruang tersebut.  
frame surah al-falaq tu saya ubah letak di laluan nak ke tangga.
(lupa pulak nak snap kedudukan frame tu)

mmg agak mencabar kerja2 nak drill sbb cermin tu agak berat. 
pastu pulak kena pastikan betul2 centre dan drill tak boleh senget langsung.
 (suami tiada alat penimbang air tu .. apa ke nama ntah alat tu)

pastu ada masalah lagi sama ada nak gantung cermin tu centre dengan
 lampu dinding atau nak centre dengan sofa??
last2 kami buat keputusan untuk centre kan dengan lampu sbb 
sofa tu boleh di alih2kan.
kalu tak centre dengan lampu akan nampak sedikit cacat di situ...

bila dah siap gantung cermin tu boleh nampak efek ruang akan jadi lebih luas dan lapang.

 nasib baik saya punya suami yang gigih melayan bini buat itu, ini dan kerja2 mendrill semestinya saya tak boleh buat sendiri.  tq untuk cik suami..

 sebelum gantung cermin ada frame surah al-falaq kat sini...

 abaikan model cilik di situ. dah puas suruh ke tepi... nak jugak interprem situ..

 dah siap gantung... hahahaha kantoi nampak buai 2 beradik tu bias dalam cermin.

 ni laa dilema yg saya fikirkan nak centre dgn lampu atau sofa. korang perasan tak?
dari sudut lain pulak.

5 comments:

CikSiti said...

cantiknya rumah sweet je color semua

Malinda said...

sangat berkenan dengan almari putih kat sudut tu... cantik je rumah nampak redup dan kemas

Beeha said...

Canteknyaaaa

Pieh Rizfie said...

salam perkenalan sis..
sy pun same mcm sis..suke menghias rumah..
bab sofa nk center kan dgn cermin or laMPU tu
sy suke lau cermin tu center ngan cermin...msti lg cantik..lau dpt centerkan lampu dengan cermin sekali msti lg cantik...
huhu..

Nadiah Hanum Wahab said...

Betul la kak amy...efek ruang jadi lebih luas...bertambah berseri la umah akak yer...

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015