Thursday, February 18, 2016

Apa yg best di Batu Pahat?? Jalan-jalan cari makan...

masa cuti CNY yg lalu, saya mmg tade plan nak kemana2 pun.
 tapi sian tgk anak2 mesti boring bila cuti bertapa jer dalam rumah kan. KL cuti 4 hari, lama tuuu..mmg jadi tukun laa kalu 4 hari dok umah je. 
suami pun mana boleh lama2 dok umah kan.. 
tapi hari sabtu tu hazabb yahamat jem ooii... 
mana2 jalan keluar KL mmg jem teruk laa...
 sapa2 yg balik Pantai Timur time tu ada yg sampai 16 jam balik kb.. 
serammm wehh... tapi saya dah pernah alami semua tu.

so ahad tu lepas bfast, kemas2 rumah, diskas dgn suami... 
ok kita keluar tp tak tau nak gi mana lagi. 
just bawa je baju sepasang sorang kot2 balik malam ke kan..

last2 kitorang sampai ke Batu Pahat... 
sampai je BP terus cari nasi beriani power dulu. lapo.
 pusing2 pekan BP, decide nak tido satu malam. 
so cari laa pakaian sepasang sorang utk pakai esoknya.

jadinya short trip kali ni adalah untuk jalan2 cari makan. 
saya suka jugak BP ni sebab banyak tempat best untuk lemak2 berjoget. pergghh ... terus lupa diri yg saya ni tengah kontrol makan.

oleh kerana malam CNY berdentum2 la bunyi mercun, kedai pun banyak yg tutup. 
malam tu kami dinner kat restoran NIKMAT mcm tu laa nama kedai dia.
 meriahhhh sgt. pastu makanan sedap, boleh tahan. 
sampai bila time nak bayar asben terkejut sbb murah sgt, dah laa oder kemahen banyak... huhuhu... saya order nasi bubur, share dgn yaya, rayyan nak sate, yaya nak jugak nasi goreng, asben roti nan cheese dgn kari daging cincang.
 banyak tak korang?? dengan bayaran RM16!!!

tapi sempat amik gambar bubur nasi je. sedap sgt bubur ayam dia... 

esoknya breakfast kat hotel. oohh kami bermalam di hotel Katerina.
 satu2 hotel yg kami jumpa ada pool & bath tub dengan harga yg sangat murah. 
satu malam RM245. mana nak dapat rege mcm ni time super peak season!! bath tub tu hiburan untuk anak2 je.
 takpe asalkan diorang hepi berendam lama2 dalam buih sabun.

dah bfast kat hotel sampai sendat perut pastu nak jalan2 cari makan lagi.
 nyesal lak bedal byk bfast kat hotel, tapi makanan dia sedap tau. 
mmg rugi laa kalu x rasa.

lepas tu naik bilik kemas2 check out. sempat jumpa suami MILA
rupanya asben dia Manager kat hotel tu. tu pun gara2 saya upload kt fb check in kat situ. 
tq mcdee bagi info tempat makan best.

lepas check out pastu singgah di nasi beriani shah.
 punya laa ramai orang beratur ooii... 
bila tengok harga bapak murah koo...
 nasi beriani kambing RM6.90 je, 3 kali ganda dari harga di KL.
rasa macam nak beli 50 bungkus jer.. hahahaa tamak tau.

padahal beli 2 bungkus je, tapau 4 branak makan kt KL.
pastu makan lak kacang pool haji yg pemes tu.
 rugi tak rasa kalu dah sampai BP kan.

nak tapau lagi kari kambing 40 hari tapi orang ramai yahamat, siap ada RELA kontrol jalan. ingatkan ada kenduri rupanya tu mmg kedai kari kambing 40 hari. 
cancel je, ada can next time datang lagi hehehehe...

makan berakhirlah edisi jalan jalan cari makan di BP.
rasanya kena repeat lagi skali kot ehh...
 

dah sampai BP harus jugak tapau mee racun. 
nak makan mmg dah xboleh masuk lagi dah. tapau 1 bungkus mee racun gearbox. 
balik umah makan mcm x cukup lak kongsi dengan asben. miahahaha..



kedai pertama singgah bila sampai BP. lunch sini tapi kambing dah abiss daaaa...

nasi bubur je yg sempat snap kt resrotan NIKMAT. sedap ooii... kalu yg berpantang elok sgt sbb terasa halianya..


korang jangan lupa beli nasi beriani sini tapau balik KL. 
harga dia mmg tak dapat lah mcm tu kalu kat KL.

kacang pool haji.. sedap. baru tau rasa dia mcm ni.. fes time makan laa katakan...

mee racun. gerenti korang akan repeat datang mkn sini..

saya tapau. ni laa rupa mee racun gearbox tu. pun murah rm10 je..

bukan rezeki kami kali ni.. next time ye...

4 comments:

yoorin melacolea said...

betul2 jalan2 cari makan ni kak.. oo..sy org bp tp tak tau pon nasi bariani power tu..hahaha..tau nasi baryani md shah je.. shud try laa nanti

miss eimanhikmah said...

sy org johor tp belum sempat nk round2 bt pahat..

Chekgu Azrine said...

makan betul2 ni amy...sedap2 plak tu esp my fav ever nasi beriani

CikNaa said...

wah nanti balik johor nak ajak asben la.. selalu g bp time raya je..

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015