Friday, February 26, 2016

apa itu Pneumonia?? 1 family berkampung di Columbia Asia Hospital

Jumaat lepas 19/2, Yaya akhirnya warded lepas demam lebih dari seminggu. 
bermula dengan batuk tak henti, pasu demam on off. dengan muntah lagi.
 petang isnin lps balik keje bawa gia gi klinik, bila cek suhu 40.4'c terus doc masuk ubat montot dan tulis surat untuk refer ke hospital sbb demam terlampau tinggi.

selepas 4 hari still lagi demam, saya dan suami terus bawa yaya jumpa pakai kanak-kanak di hosp Colombia Asia Setapak. bila doktor cek terus, suh buat xray dan warded. 
lega dah 1 hal.

kul 12.30 saya call BS tanya rayyan. 
mmg setiap hari saya call bertanyakan dia apabila pulang dari sekolah. 
terus BS cakap rayyan demam dan start muntah. ohh maii...

terus call asben to fetch rayyan & bring him to hosp.
 nasib baik saya cepat, sebab hari tu hari jumaat, 
masa pendek  so terus bagitau doktor dan doktor advise suruh warded sbb simptom sama dengan yaya. so minggu berkenaan kami berkampung di hosp sekeluarga...

rayyan & yaya kena PHEUMONIA. di bawah ni hasil saya google tentang penyakit ini..
sebenarnya pheumonia ni boleh membawa maut jika kita sekadar ambil mudah... alaa sekadar demam je kan.. 

korang... jika anak demam berlarutan melebihi 4 hari cepat2 bawa ke hosp. skrg mcm2 penyakit melanda... 
 
In addition to viruses, pneumonia can also be caused by bacteria, including S. pneumoniae, H. influenzae type b, group A streptococcus, and M. tuberculosis (TB). Walking pneumonia is caused by the Mycoplasma pneumoniae bacteria. Although it is usually a milder form of pneumonia than other bacterial forms of pneumonia, the symptoms can be bothersome, lingering for a month or more.
Less commonly, a child's pneumonia can be caused by fungi, parasites, and rickettsiae.

Pneumonia Symptoms

After having symptoms of a mild upper respiratory tract infection, such as a runny nose and mild cough, children who develop pneumonia may have a sudden worsening and develop other symptoms, including:

Diagnosis of Pneumonia

Most cases of pneumonia are diagnosed clinically, meaning that your Pediatrician makes the diagnosis after examining your child based on your child's symptoms and after a physical exam.When necessary, a chest xray and blood culture are also don











3 comments:

miss eimanhikmah said...

semoga cpt sembuh anak2 akak..

Mila Hilas said...

Semoga cepat sembuh ye.kesian tgk anak2 kena cucuk ni

Rizziela said...

Anak2 sy dulu selalu kena. .Alhamdullillah..sekarang dah semakin sihat

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015