Tuesday, June 12, 2012

Apple Pie utk Minum petang

assalamualaikum...
dalam dok busy jaga zara yang tak sihat semalam sempat lagi aku buat apple pie lps balik dari buat nebuliser kat hospital semalam. niatnya nak buat masa weekend lps tp mcm malaslah pulak.

so smlm mcm ribut aku buat pie ni masa zara tgh tido.mula2 nak buat step by step cara buat pie nie pastu pikir balik...kang zara terjaga nanges, merengek... pie ke mana, camera ke mana... apple pe ni pun takde la susah benor nak buatnya, sesapa pun gerenti berjaya buatnya.pie aku nie pun buruk rupanya sbb buat cepat2. tp yang penting rasa dia maveles. cik hubby siap bawa gi opis pagi ni mkn dgn kawan dia dan mendapat pujian. hehehe.. ni betul ok.

kalu biasa buat cekodok utk minum ptg tukar lah buat pie pulak. resepi ni aku amik dari blog teratak impian. minta izin share kat sini yer kak... tp ada beberapa aku dah kurangkan skit part gula, sbb xnak manis sgt.

bahan-bahan pastri:

250 gm tepung - guna tepung gandum
40 gm gula icing-aku guna gula kastor, gula icing tarak
150 gm mentega tanpa garam- guna buttercup
1 biji kuning telur
30 gm air dingin- guna air sedikit je ( dlm 5 sudu besar)
Sehelai kertas minyak-aku x guna pun
Sedikit beras atau kekacang- aku guna kacang-tumbuk2 skit

Cara-cara
  • untuk membuat lapisan bawah (pastri),ayak tepung bersama gula aising.Gaul ramas adunan tepung bersama mentega hingga menjadi seperti serbuk roti.Masukkan kuning telur dan air.Uli hingga menjadi pastri lembut.Bentukkan bulat,bungkus menggunakan plastik dan rehatkan didalam peti sejuk selama sejam.
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 c.Canaikan pastri dan masukkan didalam tin pai 16cm atau 20cm.Asaingkan sedikit pastri sebagai hiasan.Hiris lebihan pastr pada dinding acuan supaya rata dan tekan sedikit pada setiap lekuk.
  • Cucuk dasar pastri dgn garfu,alas dgn kertas kalis minyak dan tuang beras diatasnya.Bakar 15 minit.
  • Sapukan rata putih telur pada kulit pai.Tuang inti dan ratakan.
  • canai baki pastri dan hiris memanjang.Susun bersilang pada permukaan pai/Sapu kuning telur dan bakar selama 30 - 35 minit.Hidangkan panas bersama krim vanila (jika suka)
Bahan-bahan inti:

4 biji epal hijau (dipotong dadu)- aku guna 2 bijik je sbb epal besar
80 gm gula perang (brown sugar)
1 s/k serbuk kayu manis -
2 s/b tepung gandum
3 s/b air (utk bancuh tepung)
1 camca perahan limau kasturi( jika suka)- x letak
1 biji kuning telur (utk sapu atas pasri)

Cara:
  • Masukkan epal dan gula perang dlm periuk dan masakkan sehingga layu.
  • Masukkan serbk kayu manis dan kacau rata.
  • Masukkan bancuhan tepung gandum dan kacau rata.
  • Sejukkan.

4 comments:

nur said...

cam sedap je...leh try nih n mmg xsk manis2 sgt..so thanx dh ubah resepi utk kurangkan manis..heee..singgah le blog sy gak kat precioushandsatelier.blogspot.com

nn lylyn said...

mcm nk cuba wt =)

sy dh follow akak..follow blog sy ek =) tq kak

ameris said...

nur; cuba laa mmg x manis sgt sbb akak dh kurangkan manisnya..
nnt akak singgah blog awak yer.

ameris said...

nn lylyn;
cuba jgn x cuba, insyaallah nnt akak singgah n folo blog awk.

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015