Tuesday, July 15, 2014

Iftar 15 Ramadhan: Resepi: Ikan bawal masak tauchu, ayam terayaki, sayur campur goreng, agar2 roti pelangi

wahhh... entry makanan lagi. mentang2 la 2 minggu senyap tanpa entry, bila sihat berkobar2 buat entry lauk pauk yer... 
ni sebenarnya untuk rujukan aku jugak dan utk korang intai2 resepi apa nak masak nnt....

kalu weekend ofkoz laa aku masak, alaaa weekday pun aku gigih masak jugak sbb no bazar ramadhan tagline aku. walaupun masak sardin janji homemade. ada yg tanya hari keje sempat ke aku masak?
aku masak 1 lauk je, yang lain pengasuh rayyan yg bagi. tak kisah la wpun sambal telur ke, ikan goreng ke... semua dia bagi siap dengan nasi satu tipuware. utk berbuka dan sahur skali.aku bg la beras, duit dan lauk basah kat acik utk masak.takde la amik free wpun dia kata bagi je. pikir logik laa barang semua mahal, kalu hari2 bagi free ko tak rasa tebal muka ke???

ok, ni lauk ahad. ikan bawal masak tauchu,sayur goreng, ayam terayaki. aku sempat buat agar2 roti pelangi sebab nak pulangkan pinggan neber. kalu weekend kami slalu bertukar lauk.  nampak tak barokah Ramadhan kat situ...

bawal masak taucu, sayur goreng, ayam teriyaki, agar2 roti pelangi.

 sayur goreng. mcm biasa edisi campak2 ikut apa yg ada dlm esbok. takyah tanya resepi, aku buh cendawan, kobis, bunga kobis dan sotong sebagai rencah.

 ikan bawal masak tauchu

Ikan masak taucu, resepi yang mudah untuk disediakan dan sedap...
aku mesti buat yg mudah2 je.

Bahan-bahan:
2 ekor ikan bawal (apa2 ikan boleh guna, asal jgn ikan bilis)
2 sudu besar atau secukupnya taucu
Air asam jawa secukupnya
Serbuk kunyit
 gula (garam tak letak sbb taucu dah masin)
Air
Minyak.

Bahan hiris:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 inci halia
5 biji atau lebih cili api.

Cara penyediaan:
1. Bersihkan ikan, gaul dengan garam dan kunyit. Goreng sehingga garing dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bawang putih, merah, halia dan cili api sehingga wangi.
3. Masukkan taucu, air asam jawa dan gula. Biarkan mendidih dan rasakan masin, masam dan manis secukupnya. Kuah bergantung pada citarasa.
4. Biarkan pekat sikit dan boleh tuangkan atas ikan tadi. 

 ayam teriyaki

aku dah penah buat kat entry SINI 
share lagi skali resepi kat sini. ni korang kena try mmg super sedap dan mudah... korang boleh guna pemanggang ajaib.

Bahan-bahan:
5 potong dada ayam atau peha ayam
3 tbsp madu
4 tbsp kicap manis
1 tbsp sugar
3 inci halia, diparut
3 biji bawang putih, diparut
1 tsp garam halus

Cara-cara :
1. Gaul semua bahan dan perap lebihkurang sejam di dalam petisejuk.
2. Panaskan non-stick pan dan panggang. Tutup kuali, sesekali buka dan terbalikkan ayam.
3. Siramkan lebihan kuah perapan dan balik-balikkan ayam sehingga masak dan kuah menjadi likat.

agar2 roti pelangi.

PUDING ROTI PELANGI
Bahan-bahan
  • 4 keping roti
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - bleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air
  • 1 sb esen vanila - 
Cara-cara
  1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
  2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
  3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  4. Bahagi kepada 3. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan warna hijau, satu adunan lagi masukkan warna pink.
  5. Ambil sesenduk warna putih@plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna hijau, pastu sesenduk kaler pink tuang di atas warna kuning tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding@agar2 nih mudah sejuk@membeku.
  6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.
  7. Nota : Kemanisan puding sila ejas ikut selera masing2. dan bagi yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat. 
  8. #boleh guna apa2 kaler yang korang ada...

4 comments:

dya said...

akk,tgk puding tue x tahan lh.
taucu tu weeked nih nk try lh..
selamat berbuka akk !!

Julia Johari said...

sedap betul.... :) pandai sis masak...rajin

Nadt said...

Nk try wat ayam teriyaki tapi kena beli pemanggang ajaib dulu la..hehe

Naemah Umi said...

ayam teriyaki tu mengoda betul la huhuhu

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015