Monday, October 17, 2016

Rutin setiap minggu

hi korang.. makin lemau betul saya nk update blog skrg.
tambah pulak dgn internet up & down.
 mmg lagi buat malas laa nak menunggu upload seketol gambar pun dekat 15minit kan.

kali ni saya nak share rutin mingguan saya. sabtu ahad mmg bz yahamat. 
biasanya saya beli lauk basah jumaat lps kerja atau sabtu pagi. 
lepas balik pasar/pasaraya tu terus saya kerjakan segala haiwan yg beli tu.
 marinat sesiap, potong ikut saiz yg sesuai untuk 1 portion masakan.

pastu letak lauk dalam 1 portion sesiap. senang kan.
 nak masak just kuarkan 1 bekas ayam.
sekor ayam biasanya 2 kali masak jer. 
bahagian isi putih tu saya potong kecik2 
sesiap untuk rencah nasi goreng/mee/bihun atau untuk buat
 rencah sup sayo ataupun untuk goreng aym kunyit mcm kat kedai siam tu..

sama jugak cara untuk daging, sotong dan lauk pauk lain.

untuk sayo pun saya tp saya suka beli skit2 sbb sayo kan mudah rosak.
kalu ada yg sepeket yg mcm2 ada tu lagi best. boleh masak 2 kali 
tak payah beli byk2 sayo lagi... hihihi..

sayo & lauk saya mmg basuh & marinate siap2
 (utk ayam je) sbb balik je umah saya terus campak dalam kuali.
 humban laa bahan2 lain untuk di kicapkan ke...sambalkan ke...




 


2 comments:

CikNaa said...

saya suka cara kak amy ni. dulu2 tak tau, main belasah simpan sekor ayam tu..hahaha. skrg dah bijak sikit, bahagi2kan.. tQ kak!

fathiyah jamaludin said...

sama la kita kak.
tp kalau weekend gi jenjalan, or balik kampung, lari sikit jadual untk minggu tu.
saya tak basuh dulu sayur,just potong2 je. sbb pengasuh anak sy share tips, kalau basuh siap2 nnt sayur tu tak tahan lama. cepat berair n lembik jadinya.

skrg sy invest sket utk freezer mate tupperware sbb bahan2 mentah ni stay fresh lama sikit simpan dlm bekas tu..:d akk cuba la jugak

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015