Thursday, November 10, 2016

PART 1: Kuala Lumpur to Tokyo Japan

Moshi..moshi...
saya baru tahu rupanya moshi2 tu helo dalam bahasa melayu..
tu pun sebab ada beberapa orang dok moshi2 dgn saya lps balik dr jepun.
gigih la cari maksud kt pakcik google. hahaha...

sebenarnya ni kali pertama terbang jauh bersama anak2 kami.
dah lama jugak saya dok zikir tepi telinga asben tp sebab kekangan mertua yg tidak sihat, (alfatihah untuk beliau), pastu pulak anak2 jenis mudah demam. 
pegi penang demam, pegi seremban pun demam.
tu yang asben tak berapa stuju nak jalan2 jauh. 
sape yg folo FB saya tau laa diorang berdua tu setiap tahun warded. 
tahun ni pun ada pada Februari yg lalu.

trip ke tokyo Jepun pun boleh dikatakan unplanned. 
bulan puasa aritu ternampak kat FB trip ke Tokyo 
pada musim autumn dengan hanya RM2990/pax. 
sebelum ni saya pernah survey harga pakej sampai RM6k..
terus bisik2 kat asben, dia terus ok.

oohh.. lupa trip ni hampir2 terbatal jugak gara2 keadaan kesihatan asben yg tak mengizinkan. berdebar2 jugak saya sebab dah bayar hampir RM5k.
alhamdulillah akhirnya berjaya jejak ke bumi tokyo..

giler panjang mukaddimah.. pfftfttt...

bila dah confirm jadi tu terus saya study skit2.
maklumla jepun bukan negara Islam, 
so mesti agak susah untuk mencari makanan halal.
dan saya menjaga perut orang2 kesayangan anak2 & suami.
takut jugak kemungkinan2 makanan tidak sesuai, 
iyer laa kalu mkn kebab je mana laa budak2 tahan kan.
lagi pun suami baru saja kena gastrik yg kronik.
so saya tak nak benda2 ni mengganggu percutian kami.

dengan langkah bijak, saya bawa mini rice cooker,
 segala mala bahan masakan, kari daging Brahims, sardin, 
beras dan nasi beriani brahims. bawang, halia, 
asam keping semua bawa termasuk minyak masak skit.

hasilnya 1 bag mmg penuh dengan makanan termasuk biskut dan 15 roti gardenia yg inti krim jagung, coklat & vanilla, minuman kotak milo dan 2 cawan megi.

 

 1 bag yg penuh dgn makanan. dlm tipuware biru tu segala bahan masakan termasuk bwg, halia, asam keping..
 hahh.. roti lagi. ni pun dah sendat bag.sampai penyek2 jugak laa roti tu.

 sebelum berlepas, kitorang mkn nasi ayam kt ciken rice shop. 
bila kt epot semuanya mahal mencekik. 2 set nasi ayam tu harga RM40++.

 naik flight je terus yaya  mentido. sblm tu punya laa excited nk gi jepun katanya...

 nasi lemak pak nasir atas  AirAsia X.

 rayyan enjoy je mkn nasi lemak.

 alahai.. ada kisah topi dan sarung tangan budak2 tu. sampai je epot Haneeda Tokyo, bag yg isi ubat suami, topi, & sarung tangan diorang tertinggal kat epotImigresen Tokyo. terpaksa beli yg lain...

 selongkar beg makanan prepare untuk masak esoknya,
nampak tak saya bawa 2 periuk kecik tu, axion pun bawa ooii...

 keesokkan pagi tido tak sedar2.. penat sangat perjalanan semalam. 
dengan cuaca sejuknya mmg syok laa tido..


BERSAMBUNG...






















8 comments:

PinKy MoMMa said...

bestnyaaa tak sabar tunggu part 2..cepat2 nak baca ni...seronok tgk org pi jalan

Aeen said...

nyenyak betul dorang tido kak...best nye....

Chekgu Azrine said...

Bestnya...jepun ni one of my wishlist selain korea dgn NZ...negara lain blm masuk senarai lg..tp xthula mampu ke x nak gi tuh..hajajhaa

achiek anis said...

Aah better bawak periuk sendiri coz kita taktau kan periuk hotel sediakan tu drg masak apa...sy pun suka bawak stok mknan byk2..hihi..5k murah tu kak utk 4 beranak..moga pasni posting jepun ke korea plak..haha..berangan

Lynda Che Lah said...

axion tu win kak Amy :)

CikNaa said...

baru tengok beg makanan dah teruja. ahaha.. update lelaju kak..

Nory Zoulkefle said...

cepattt kak sambung part 2....
nak sambunggg feeling balik...hehehe

Mila Ahmad said...

dah baca dah next kak hehe...

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015