Wednesday, April 3, 2013

Nasi Kerabu Kuning

assalamualaikum uols...
weekend lepas, dengan gigihnya aku bangun seawal pagi macam nak gi keje kekdahnya. kul 6.00am tau. biasanya kalu weekend waktu bangun aku kul 6.15. lepas solat subuh terus ke dapur masak nasi kerabu ni. kena awal sebab banyak benda nak disediakan, sebab tu aku jarang sangat2 nak buat nasi kerabu ni. bayangkan yang nak makan 2 mulut je pon. tp masak sampai boleh makan 2 hari 2 malam. esoknya bawa bekal gi opis pulak. pagi nasi kerabu, tghari nasi kerabu, malam pun nasi kerabu. sampai muak la orang kata. tambah lauk2 lain je.

kalu kat KL nak jumpa yang betul2 best tu susah laa. bila buat sendiri puas rasa. budu pun aku tumis letak serai, gula melaka, daun limau purut wangi je tak hanyir pun. santan pulak aku tumis sampai likat, pekat.
oohh...bagi yang tak tau nasi kerabu kuning mmg kena ada tumis. kalu kat KL biasa nasi kerabu biru tu je yg ada.

memang leceh skit nak buat kalu setakat nak makan 2 mulut je. kena rebus ikan, goreng kelapa,hiris ulam, ikan celop tepung (ikan tepung aku dah macam goreng pisang lak nampak)

resepi aku dah pernah share kat SINI.


4 comments:

syalinda johari said...

sedapnyaaaaaaaa...

NM02 said...

saya suker betol budu tumis ngan serai... lagi bertambah le makan...

dya said...

dya suke mkn nsi kerabu time bulan ramadan je kak..nafsu naga bagai2 time bulan posa..lagipun bulan ramadan je pelbagai aneka jual makanan..hihi..klu ari bese jrang dpt kecuali buat sendiri kan?

Mimy Hamid said...

betul betul setuju makan nya 2 orang tp nak masak sure bnyk..lucky family i sebelah rumah je..so bagi kat diorang la selalu

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015