Thursday, May 22, 2014

Short vacation: Penang

aku gi penang masa cuti hari wesak ari tu. sambil2 deliver lasagna... takde laa aku deliver lasagna semata sbb nak gi bercuti kan, alang2 tu tanya laa gak zon utara kalu ada yang terlior dgn lasagna aku. miahahaha..
skrg nak bercuti mmg limit sgt2 masa yg ada.cik suami aku pulak out stesen manjang. so bila ada masa free skit terus google hotel, google tempat. alih2 penang gak yang aku berkenan. syurga makanan sini wooo.. siyesss. lagi pun aku dgn suami mmg hunting food. mmg sehati sejiwa betul kalu bab makan ni kami suami isteri... 

pepagi tu mmg dah bangun awal nak gi keje weii... alih2 kul 9 baru budak2 ni bangun. yaya paling lambat. sampai kitorang mandikan dia kat masjid.  bfast kat kepsi pun dgn baju tido lagi...

sampai kat masjid terus mandikan yaya, tp yg buat tak boleh blah si rayyan ni terus melalak nak mandi sama. wpun dia dah mandi kat umah td. mmg hangin aku, terus spoil mood nak bercuti okeh...

bila dah bagi makan kenyang2, buat susu sorang satu. lega skit aku, sbb jap lg diorg mesti tido. so aku pun leh tido jugak. kikiki... 

1st, kitorang cari laksa jaggus yang glamer sesangat tu. rasa?? so-so je... tapi orang punya la ramai mcm nak beli tiket wayang kena beratur. nak cari tempat pun satu hal jugak. pusing2 satu pulau tu... masa dah nak dekat sampai tu aku ingat keta banyak sebab ada kenduri, rupanya keta org datang nak makan laksa. aku jumpa Ros kat sini laa nak deliver lasagna. pastu misi cari Nasi Ayam Misai. femes gak sbb ada dlm majalah LIBUR must try. asben aku peminat majalah ni. Rasa pun ok bagi aku.

dekat maghrib baru leh check in. kitorang dok Lone Pine Hotel. 2nd time dok hotel ni. mmg best bagi aku. memula nak try Hard Rock tp bilik dia agak sempit wpun rate hampir sama. yg buat aku suka Lone Pine ni sbb dia punya bath tub kat balkoni. anak2 aku la suka bebnor mandi dlm tub tu...  mlm tu makan laksa dgn nasi ayam misai je. badan pun dah penat....  ari tu ada yg tanya aku rate hotel ni. untuk 2 malam harga dalam RM1400++. suami aku mmg amik hotel yg selesa skit kalu bawa bdk2 tu jalan. tu dah ada diskaun sbb check in hari ahad. kalu sabtu lagi mahal....

esoknya lepas bfast, kitorang kuar jalan2. misi mencari nasi kandar line clear, jeruk pak ali, wall street...
semua tempat dapat jumpa. cuma agak tough skit aarr nak jalan2 dgn budak 2 orang ni. jap nak dukung, amik gambar cantik2 pun takleh...

rayyan pulak tetiba leh nampak otomen besar kat tadika. so benti jap amik gambar kat situ... bg puas ati. dah kata peminat otomen tegar...

lepas asar baru laa kami turun ke pantai, rayyan yg paling hepi sbb dia mmg suka mandi laut. sampai tak nak naik nak main air. yaya lak takot sampai dok atas riba tepi pantai. tetiba lak, kaki kena air pun tak nak.. spoil.

sayangnya takleh lelama kat pantai sebab cuaca nak ujan. sempat jugak aku minta tlg bdk2 snapkan gambar kami sefamily. mlm tu mmg ujan lebar aarr... nak kuar jenjalan pun xleh, asben aku je kuar beli char kuey tiaw untuk diner kami....

hari ke3 lepas bfast, terus kemas2 balik KL. huhuhu... tak sempat nak mkn pasembor, rojak sotong. nak datang lagiiii.... ngada aku ni, mcm la kat KL xde.... mihmihmih...

 bfast dulu sblm gerak. yaya dgn baju tido lagi...

 laksa jaggus. hmmm... so-so je. tapi pisang goreng dia sedap. must try.

 ko nampak tak dia punya beratur...

 nasi ayam misai. pun sedap jugak...

 diorang ni bantai tido, aku dah lapar nak bfast...

 view bilik Lone Pine Hotel. mmg besar giler bilik yg asben aku amik... puas ati bdk2 tu berlarian...


 besar kan katil. terlebih muat utk kami ber 4

 kat balkoni ada tub. suka bebenar anak2 aku. dok kuar masuk je

 bfast kat bungalow. mmg puas ati sgt2... super duper byk...

 wall street. tq asben sbb layan aku nak datang ni bergambar. dah nama blogger kan...

 yaya pun teruja tgk pic kucing ni.

 tulun... tulun...

 kat area wall street ni mmg byk kedai yg sewakan beskal. senang pelancong nak jln2 naik beskal je melawat tempat2 mcm ni. lagi pun jalan area situ sempit. naik beskal sesuai sgt. lupa lak nak tanya brapa sewa beskal kat situ...

 ada gak kedai sobinier... nyesal aku tak beli topi tu, comel sgt...

 ni pun tempat wajib datang dan beli kalu gi penang....
beli jugak skit2 buat buah tangan kawan n jiran.


 ni plak dalam kedai nasi kandar line clear... mmg pack. memula nak mkn sini, pastu mcm tak sesuai jek ngn budak 2 orang tu. sbb panas dan sempit, pastu kosi dia jenis bangku bulat tu. kang jatuh pulak. dah la jenis tak dok diam.

 siap tunjuk otomen dia dgn yg besar tu. "umii, ame...ame... (sama)" dgn dia punya... layankan aje karenah anak .


 dah nape mata yaya sepet gitu...

 budak cengeng yg tak puas mandi laut...


 paling suka pic ni....tp sayang blkg gelap sbb dah nak ujan.

sekian, cuti2 malaysia ke penang... next trip?? tunggu....
#gambar cun bila guna DSLR, kalu blur2 tu henpon cikai aku laarr...

9 comments:

Aeen said...

kak..gambr 1 family tu mmg cantik.....suka tengok..

Chekgu Azrine said...

Penang mmg best amy!!!

aznor ibrahim said...

pandai plak budak yg akak suruh tangkap gamba tu amek gamba..lawa!

mrs kayrul said...

penang memang syurga makanan...klu g sana macam2 nak makan..hehehe

Mila Ahmad said...

jeruk pak Ali memg famouskan kt pineng.

::EIDA:: said...

Huwaaaaa akak jumpee ehh street art kucing tuuu ida xjumpee pun masa g penang hari tuu sobsss

::EIDA:: said...

Huwaaaaa akak jumpee ehh street art kucing tuuu ida xjumpee pun masa g penang hari tuu sobsss

Ibnuismaini Ismail said...

Suka gambar family yg dduk bersila n berlutut pandang ke laut tu... bokeh..bokeh. ;)

angser nye said...

As salam Puan, sampaikan salam pada hubby. Lama da x jupe dia. Turun penang x bgtau ponnn...

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015