Tuesday, May 5, 2015

Tips melancong ke Langkawi dgn toodler/baby

Sebelum saya meneruskan entry
 cuti2 kami ke Langkawi,
saya berikan dulu beberapa tips
 untuk uols yg nak ke Langkawi
 bersama anak2 yang masih kecil.
  manalah tahu dlm masa terdekat
 nak ke langkawi,
dapat laa manafaatkan
beberapa tips dari saya ni kan....

Walaupun antara korang dah search tempat2 menarik, tempat makan best, tempat shopping yg ohem...
 tips yang saya bg nnt mungkin berguna dan boleh cut cost korang.

Untuk makluman kami ke Langkawi 4 beranak termasuk 2 anak umur 3&4 tahun.. bila berjalan dengan anak2 umur cenggini mmg kena prepare mental fizikal.
Bukan setakat duit  je tau kena prepare.

2-3 hari sebelum bercuti tu
saya dh zikir siap2 kat telinga
 diorang terutamanya si abang.
 "Abg, nnt kita nak gi jln2 naik kapal terbang. Abg tak boleh nangis2,
 gado2 dgn adik tau.
Nnt kita nak naik bot, nak tgk fish...."
Benda yg sama saya ulang2 kat dia...
nak bg diorg faham, behave dan tak cranky...

Tips berikutnya:

2) untuk makluman, pulau langkawi agak panas cuacanya.
 Adalah digalakkan mak2 yg nak maintain gojes bawa laaa sun block.
Takut dh balik nnt rupa terus jd legam.
Tp saya tak pakai sun block.
Bila balik kl mmg perasan laa
 perubahan warna kulit tu.

3) sangat2 digalakkan berpakaian
yg paling selesa cotton dan
 tudung yg selesa jugak.
Sbb kalu pakai shawl belit2
 nnt tah mana2 dh belitan tu
 dan akan buat rasa rimas
 sbb keadaan cuaca yg panas di sana.
 (Ini contoh saya sendri)

4) Kurang sesuai jugak nak pakai chiffon dgn skirt kembang2 ala model semasa berada di pulau beras basah semasa island hoping. Kat sana byk monyet, silap2monyet2 tu boleh tarik2 skirt/dress uols...

5) sbb faktor cuaca, sgt2 digalakkan
 pakai topi.
Saya beli kt sana topi kembang
ala2 marlyn monroe harga 19.90.
Padahal topi dh ada tp x bawak.

6) sila beli makanan ringan seperti air mineral, roti, biskut, gula2 sebelum melawat ke tempat2 seperti kabel car, island hoping dan sebagainya sebab makanan di sana sgt mahal mcm korang beli air mineral atas AirAsia... faham x maksudnya tu..

7) kalau anak korang jenis macam anak saya yg kurang suka tempat2 ramai dan crowded, sila bawa apa2 mainan kegemaran diorg dan bawa jugak
 makanan kegemaran diorg.
wpun diorg tetap krenki at least dapat mengurangkan darjah krenki dan kurang jugak tahap hulk korang kt tempat ramai orang.

Kalu boleh elakkan terus jika sesuatu tu anak tak suka. Contoh mcm rayyan sgt2 xsuka bergambar. So elakkan bergambar dgn dia utk elakkan dia jd krenki.

8) jika percutian korang melebihi 4 hari
 sila hantar dobi baju2 yg telah dipakai pada hari ke3.
 Ini untuk mengurangkan beban berat luggage bersama2 dgn hasil shopping korang.

9) kalu korang ke Langkawi semata2 utk shopping,
sila bawa pakaian seminima mungkin.
sebabnya korang sendri pun tahu kann....

10) kat tempat2 melawat diorg ada cameraman utk ambil gambar korang pastu jual kat korang dgn harga rm10-rm30 sekeping. Kalu korang xnak bg tau terus. Nnt kang dia paksa suh beli gambar korang.

Ok, tu je kot setakat ni. Kalu saya ingat apa2lg nnt saya update...

5 comments:

Zila Mahadi said...

Bab panas tu mmg sy sokong 120%. Tiap kali kesana, mmg tu lah yg saya keluhkan. Baju mmg bawak jenis tak panas.
Price kat sana pun mmg mahal.. esp makanan. Kalah harga kt KL kan..

Julia Johari said...

TQ sis ameris bg tips...mmg julia suka baca tips...bulan 8 nanti baru pi langkawi...yeahhhh...tips mendobi hari ke 3 tu mmg penting...so balik KL dah tak terbeban nak mencuci hehehhe

CikNaa said...

banyak monyet kak? pheww..

Hamelia Hamid said...

tq kak, next time nak pegi lagi langkawi..last year short trip je ikut MIL...

mrs kayrul said...

wah sempat mendobi ye kak...tapi langkawi memang panas...klu g musim hujan susah gak nak berjalan2 nie

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015