Monday, November 2, 2015

Short Trip Bandung: PART 1


Minggu lepas 24/10-026/10 saya sempat join short trip officemate ke bandung.
Opismate saya slalu jer buat trip ke korea, Vietnam, china, indon,
 tapi tah mcmana kali ni saya stuju untuk join. 
 Asben pun bagi green light. Tq suami.

Sebenarnya booking dah lama sangat bulan April aritu. 
Amikk ko… smpai 6 bulan nak cari tiket murah punya pasal
Kami ber 7 naik flight tambang murah Airasia. 
Nak murah punya pasal AA kemain delay2 flight. 
Sepatutnya flight kul 3 petang delay sampai kul 10 malam. 

Nasib baik dah inform awal, kalu tak mmg berkampung laa kat epot KLIA2 tu…  
 kalu sampai petang tu sempat laa jenjalan lagi, tapi kalu dah tghmalam… 
mmg cari bantal je laaa..
Sampai epot Bandara Bandung tu kami stay sementara kat Progo Hotel, 
ni transit je sbb nak murah kan, lepas bersiap, mandi, 
bfast esoknya kitorang terus ke Hotel Tebu. 

Very recommended hotel Tebu ni, bersih, ada wifi dalam bilik dan servis pun tip top. 
Kalu korang book hotel ni, nnt dia akan pickup kt epot dengan charge yg minimum.
 Dari terkebil2 cari supir book siap2 hotel ni dah ada yg jemput…

Ni itinerary saya semasa di bandung:

DAY 1 24/10/15
Berlepas  10pm

DAY 2

Tiba 12.00 tgh malam
Transit dulu di Hotel Progo
10.00 am- breakfast, check out.
                - Hotel Tebu
                - Aria Jeans
                - Siba Duyut
                - lunch ayam penyet Surabaya
                - Pasar Baru
                - Dinner
                -  outlet

 adoii... kalu ikutkan macam silap haribulan kitorang datang bandung,
 sebab kebetulan bandung menjadi juara pesta bola sepak Piala Presiden.
mcm ala2 piala Malaysia gitew..
33 tahun Bandung menunggu untuk menjadi Juara Piala Presiden nih.
so kiranya hari ahad tu hari perayaan laa...
berarak seharian naik motor kereta dengan bawa bendera Bandung.
sampaikan trip kitorang tersangkut dalam jem wehh... hadoii...

x tau nak cakap cemana diorang ni punya excited
sampai boleh sekat jalan dan berjoget tgh jalan tuh..
 lantak ko lah nak panjat tiang lampu ke...
nak buat apa ke mmg polis takde nak tahan punya..
giler bengang rasa. abis delay plan.
pastu pulak cuak berganda bila keta supir dah hampir E tangki minyak.
 jangan laa kitorang lak yg kena tolak keta. berpeluh hokeh!!
 dengan keta kejap2 mati enjin...kejap2 mati enjin...

nasib baik laa sempat jumpa stesen minyak.. lap peluh lagi... pfftttt

destinasi pertama pegi ke Aria Jeans.
sini semua kengkawan je yg tempah jeans dan kemeja.
hari ni tempah malam diorang hantar ke hotel!! kagum sehh...
kat Malaysia ada ke tailor cani ehh??

mcm2 jenis kaler, jenis kain jeans ada... pilih saje..

pastu ke siba Duyut. sini bayak jual kasut, beg, baju, ehh mcm2 laa...
kat sini saya hanya beli t-shirt Bandung dan ole-ole pisang salai dan makanan tempatan diorang.
ada pisang cheese, coklat, bayam goreng tepung..

sambil beli sambil laa dok makan yg tester kat situ..
sampai kenyang laa dah semua diterainya. hahahah...
ada satu tu nama kopok setan.. gila pedas yg hamat.

next lunch di ayam penyet surabaya. sedap sgt wehh...
tapi sambal dia pedas mcm hantu. ehh ada ke pedas mcm hantu??

tak terusik pun sambal dia tu, saya jenis tak tahan pedas.

dah lewat baru sempat ke Pasar Baru, kalu ikutkan esok tapi dah tersangkut dalam je.
kitorang ke Pasar Baru terus.

kawan2 saya dok memborong kain sulam berkodi2.
sape yg giler kain mmg sawan laa datang ni.
Pasar Baru ni mcm Pasar Siti Khatijah atau Pasar Payang laa..
bertingkat2 mcm2 ada kat sini. dari pakaian, telekung, bag, batik Indon..
saya hanya beli 3 pasang telekung, batik kaftan Indon, FM dan beberapa brg peribadi..


giler penat tawaf Pasar Baru, malam tu hanya dinner di restoren sebelah hotel je...

lepas makan konon nak terjah outlet yg berdekatan dengan hotel kami, tapi sayangnya dirang tutup awal laa pulakkk..
sudahnya balik hotel semula dan tido.
simpan energy untuk berjalan esoknya pulak..








harga hotel transit pada mlm pertama...

wpun murah ada breakfast tau... oklaa kan ada bihun, bubur dan nasi goreng jugak...
saya rasa kalu Malaysia dah nama hotel bajet takde kot bfast2 ni..

bfast saya kt hotel Progo

pastu ke hotel tebu. konon hari past nak gi spa.. hampeh.. duit pn dah abis. hahaha



nak tempah jeans boleh datang sini

mcm2 jenis kain dan kaler ada...

perararakn diorang... hadoi... rasanya kalu kat Msia takde laa sampai mcm ni..
diorang ni sehari suntuk sampai malam.!!



lunch kat ayam penyet surabaya..


mcm2 menu ada kat ayam penyet surabaya ni...

tu laa sambal yg saya kata pedas mcm hantu..

ada delivery tau... tak larat nak datang call jer nnt diorang antar ke hotel.


alat timbang masih digunakan kat sini.

mcm2 jenis jajan tempatan dijual. yg paling femes pisang salai cheese laa kot rasanya..

ni pulak kat Pasar Baru kedai telekung. bagi saya sangat murah dengan kualiti kain...


kat Pasar baru sapa yg suka lace sure sawan datang sini...


day 3 dan day nnt bersambung next entry

1 comment:

CikNaa said...

Syurga membeli belah ni kak oiii..syurga makanan pun ye jugak.. Bestnya!

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015