Friday, September 5, 2014

resepi: ayam masak kung pao



sesapa yang suka chinese style mmg recomended sangat2 resepi ni. sedap dan mudah.ni aku dapat dalam facebook. lupa dah sapa yang share.mohon halal yer. kebetulan kat umah aku mmg ada banyak kacang gajus mentah. kalu dh masak mmg dah lama masuk perut. sbb gajus tu mentah so peram la kat kabinet dapo.

 skali ada member yang share resepi ni terus teringat gajus kat umah. tgk bahan pulak mudah je, semua dah ada. terus la buat weekend lepas... tapi aku banyak gak derhaka kat resepi ni. tak letak pun cendawan, sos hoisin.... yang penting minyak bijan tu wajib letak baru terasa masakan style cine...

ayam kung pao ni aku gandingkan dengan sup ikan merah. makan dgn nasi panas2 mmg terangkat.  rayyan & yaya pun makan bertambah. ok, jom tengok resepi kat bawah...



BAHAN-BAHANNYA :-)

2 keping dada ayam, hiris sederhana besar, cuci dan toskan* (nak guna bahagian lain pun boleh)
1 camca besar sos tiram*
1/2 camca teh lada sulah*
 2 camca besar tepung jagung*(*disatukan, gaul rata dan perap 30 minit)
1/2 biji red capsicum merah, didadu
1/2 biji capsicum kuning, didadu
8 tangkai cili kering, hiris serong, cuci 
4 ulas bawang putih, cincang halus
1 genggam kacang gajus, digoreng keemasan, toskan
1 camca besar kicap cair
1/2 camca besar kicap pekat
2 camca teh minyak bijan
CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan minyak, goreng ayam yang telah diperap tadi hingga masak, angkat dan toskan. Tinggal kan kurang lebih 2 camca besar minyak masak. Masukkan cili kering dan tumis hingga harum, tambah bawang putih, tumis lagi, , merah & kuning lada capsicum. Kacau rata.
  2. Masukkan kicap pekat, kicap cair, minyak bijan dan gajus tadi, kacau hingga mesra. Tambah ayam dan gaul hingga sos menyaluti daging ayam. Masak hingga sedikit kering. Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit kicap cair lagi. Angkat dan hidangkan panas...

No comments:

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015