Thursday, July 30, 2015

resepi: pindang tapai ubi

nak selit resepi kegemaran saya skit.

sape penah makan tapai masak pindang???
kalu saya suka sangat tapai pindang ni.
ni bukan macam masak ikan pindang tu tau..
tapai pindang ni lain. lebih kepada pencuci mulut yg manis...

kalu gi kedai jumpa tapai mesti nak masak pindang.
tp tu laa tiap kali nak masak mesti call ma kt kg tanya resepi.
nahh buh terus dalam blog senang nak refer kemudian.
boleh jugak share dengan kawan2 resepi ni.


jom tgk resepi:

bahan:
sebekas tapai ubi RM3.
3/4 cawan santan
2 biji telor
1 1/2 keping manisan kelantan. guna gula melaka pun boleh (ikut kemanisan masing2)
daun pandan

cara:
1. masak santan bersama manisan dan daun pandan sampai cair.
2. celop tapai dalam telor dan masukkan dalam periuk santan td.
3. curahkan telor yg lebih dalam periuk santan td. masak sampai telor masak dan pekat.
makan sejuk2 mmg sedap....


1 comment:

nadiah hanum said...

Tak pernah tau pun tapai boleh masak pindang...tp nmpk cam sedap yer!

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015