Tuesday, October 8, 2013

Akibat harga petrol naik...



nasi aku beli minggu lepas bayam goreng, ikan bawal sambal rege rm4.70 

rata2 semua dok up n3 ttg kesan kenaikan harga minya petrol.  aku pn terasa gak la sipi2 tu bila harga makanan pun turut naik. bukan 20 sen bukan 30 sen, ada tu naik seringgit terus woooo...
pitammmm...

masa borak2 dgn cik suami dia pun ada gak cakap harga makanan kat kantin opis dah naik. hmm  aku rasa kat area opis dia kira ok lagi kot sbb banyak pilihan. kat area opis aku di kl sentral ni ko jangan terkejut beruk kalu nasi lauk mcm kat gambar atas tu cecah RM10!!! pffftttt....
tu aku beli kat kantin opis aku.sayur bayam goreng, bawal sambal rege rm4.70. kira ok lah kan sbb ikan bawal. kalu kembung, ikan jaket mungkin murah lagi kot.

so untuk langkah penjimatan, aku sekarang dengan misi RM5 sehari. tak tau la berjaya ke tak misi aku ni.  kalu takat nak mkn biasa2 mcm ni sampai cecah rm10 gilo apo???

duit saving leh masuk tabung jalan2. hari jemaat time rehat lama tu leh aarr kalu rasa nak makan lebih skit... janji berbaloi... bukan la aku ni kedekut sangat utk isi perut sendiri. tp biar berpada.

pagi akan sedaya upaya sediakan bekal utk kami lakik bini... Insyallah... home cook lebih berkhasiat dan tak sakit perut... ngeeeee

8 comments:

Umi Qi said...

Umi Qi sekarang suka bawak bekal kadang2...malam2 dah masak lauk lebihan nak bawak bekal sok pagi...pagi tuh panaskan aje masuk dalam tupperware siap ringkas jimat....betul kak...sini pun naik harga menjadi2...

hayati hashim said...

Moralnya.. kita makan bekal dari rumah la.. sedap pun sedap. Kebersihan terjamin. Puas hati. Semua nak mahai skrg ni...

ameris said...

bagus betul umi Qi ni... malam2 masak lebih utk esok

Chekgu Azrine said...

Nsb kt kantin sek.msa msh terkawal..wuwu

rahman.manap said...

hahaha
zaman sekarang mmg kena banyak saving pun. tp homecook mmg terbaik!!! khasiat dia lebih dari yg ada di kedai.
:)

Mas reena said...

Setuju dengan akak... kita kena berjimat utk menghadapi kesan inflasi dgn ekonomi tak menentu sekarang ni..,. jemputlah ke blog saya =)

Baucar Maybank dah naik harga!

::EIDA:: said...

betul2 kak. makanan mahal dah skrg.. hukhuk. ida xmkn lunch pun. makan dinner , tu pun masak. jimatt... hahahhahaa

Mimy Hamid said...

food court opis sy lagi giler..harga standard mcm awak tu RM7....gileeeee

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015