Monday, October 21, 2013

RESEPI: kari ikan masin+nenas

selamat hari raya uols... seminggu bercuti raya aku wehh, pastu mula la agak lemau nak mengadap blog. citer raya nnt aku update kendian yer... sebagai warm up aku tempek resepi kari ikan masin + nenas. sakit gusi dok makan daging jer,  semalam aku masak kari ikan jaket masin. ada nenas aku campak skali.
ni pes time aku masak kari ikan masin. biasanya aku masak gulai kuning tu je... alaaa mcm gulai nasi berlauk tu. oleh kerana pes time maka harus buh dalam blog kesayangan. ngehhh..ngehh... [motip?]

tips dari aku kalu nak masak masakan yg menggunakan ikan masin ni kena la kurangkan garam, sebab nnt masin ikan tu akan turun kat kuah tu kang abis satu family kena darah tinggi...

daging selambak dalam esbok nnt slow2 aku abiskan.... resepi kari ikan masin yg super duper sedap dan senang tahap boleh dukung anak sambil suap nasi sambil potong bawang.[statement giler melampau] 
Aku sukan ikan jaket sbb tulang dia kasar, peratus nak tercekik tulang tu tipis banding ngn ikan lain. ko jgn kompare ngn ikan bilis lak.

BAHAN:
sekor ikan jaket besar[ikan jaket=ikan cencaru] - potong ikut suka
3 biji bawang merah kecik-hiris
2 ulas bawang putih - hiris
rempah 4 sekawan
sepaket rempah kari ikan masin ADABI- jadikan pes
1 pelepah daun kari - korang jgn tertukar dgn pelepah pisang lak...
santan- aku guna setengah biji kelapa
2 potong nenas - optional

CARA:
tumis bawang yg dihirs, masukkan rempah 4 sekawan
goreng agak2 layu dan naik bau.
masukkan pes ADABI.
kacau sampai naik minyak - bukan korang yg naik minyak yer...
masukkan santan dan ikan masin.
bila dah mendidih masukkan nenas.
masukkan garam skit [skit je tau sbb bila ikan masin sebati dengan kuah akan masin]
biarkan seketikan dan tutup api.

#makan dengan nasi panas, ada ulam ada sambal, telur dadar. bertambah2 nasi makan tanpa sedar.

5 comments:

Cik Puan Rara said...

mkn ngan nasi panas panas.buh kicap.huaaaa sedapppp!

Umi Qi said...

Ya allah...x terkira sedap tgk yer...sekarang tgh mkn maggi...nangisssss laju2 huwaaaaaaaa

Chekgu Azrine said...

dah lama kot tak buat kari ikan..walawehhh

SweetLikeWhat said...

perghhhh boleh try ni..

Mimy Hamid said...

ooo boleh ye ikan jaket masak kari..baru ku tau

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015