Tuesday, October 1, 2013

Perkembangan Rayyan 2thn 9 bulan

sekarang rayyan dah pun menjangkau 2 tahun 9 bulan, bermakna lagi 3 bulan umur dia akan genap 3 tahun. wiwiwi teruja okeh maknya bila anak dah jadi toodler, dah jadi abang, dh panjang akal, dan banyak rumah ragam dan anje2 dia mmg berlebihan berbanding dgn si adik yaya.  rayyan jugak ada ada taste dia sendiri. maknanya kalu nak belikan dia selipar biasa2 yang kat pasar malam, tak nak kaler kuning, nak kaler biru. tak nak gambar kartun doraemon nak gambar kartun spiderman... seee... anak bujang sorang ni, kemain tau..

betul kot org tua2 kata kalu berjalan dulu lambat bercakap. compare dengan yaya mmg rayyan lambat skit dapat bercakap. bahasa jerman dia je. tp alhamdulillah dia masih faham arahan aku kalu aku minta dia buat apa2 atau ambilkan apa2. contoh mcm "rayyan, take towel. rayyan, finish your milk. rayyan, dun go there."  

sifat abang pun ketara bila dia larang yaya mendekati iron. sblm ni mmg aku tak bagi rayyan main area aku menggosok baju. untuk bagi dia paham aku gosok iron panas tu kat iron board dan aku suruh dia rasa. maka dia tahu benda tu panas dan bahaya.

satu hari tu bila yaya main dekat2 iron, rayyan cakap "no....no....no...." kat yaya. tergezut aku walaupun iron tu tak on pun. maknanya dia paham.

lagi satu aku rasa otak rayyan ni lebih cepat menyerap kalu aku ajar pembelajaran tak formal. mcm sblm ni kalu turun naik tangga aku mesti bilang/kira dengan dia one....two....three.... four....five.... six....
bebrapa hari lepas aku dengar dia kira sendiri bila naik tangga. kalu aku bukak buku keras tu ajar 1,2,3 boleh tahan 5 minit je, menan2 dia lebih menarik perhatian dia....

banyak jugak la vocabulary dia dh belajar walaupun bunyi agak pelat. car, bus, lorry tp dia sebut wiwi. tp dia tau makna lorry tu bila tetiba dia nampak terus sebut wiwi. apa2 je lah anak ooii...
nenek, jadi ninik, atok. kalu sebut ummi masih lagi jadi "mimi".nak bina ayat dia belum pandai lagi. tp bia dia sebut sesuatu tu Insyaalah kita akan paham.

semoga jadi anak yg soleh dan bertanggungjawab jaga adik yaya  ok....


10 comments:

Cik Puan Rara said...

hensem lah abam rayyan ni.hehehe.wiwiwiw omei~

Aeen said...

rayyan sgt comel....jd abg yg baik yeh...:)

Chekgu Azrine said...

Dia mcm yaya..smpi skg dh 5tahun ckp pelat lg..huhu

Mila Ahmad said...

semoga raiyan menjadi anak dan abang yang baik :)

Cik Puan Rara said...

akk,sy tag akk join give away.hehehe http://lipslikesugar87.blogspot.com/2013/10/giveaway-untuk-readers-pinky-momma-dot.html

Nory Zoulkefle said...

Dah besar abg rayyan ni...makin besar makin hensem plak...moga jadi anak yang taat pada ibu bapa yer..amiinn...

Nadt said...

big boy da rayyan nii..

♥ ROS ♥ said...

Oh sama umo dgn auni la ea... Auni pun xlama lg 3tahn jgak... Tp rayyan nmpak muda..ekkekeke..

hayati hashim said...

Hai abg rayyan...
besar baik baik occay...

Mimy Hamid said...

rayyan hensem macam anak mat saleh...nanti kawan fayel tau

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015