Tuesday, December 23, 2014

Yaya dan sembelit

yaya mmg ada masalah sembelit yang agak kritikal jugak aku rasa.
dalam sebulan tu ada laa 3-4 kali sembelit kritikal dia. 
kritikal tu sampai kuar darah setitik mcm tu.
sebagai parent aku dahbagi mcm2 kat dia.

setiap minggu stok vitagen mmg sentiasa ada..
pisang tak penah ketinggalan.
oren mmg dia tak makan, masam katanya..
takpe.. layan je apa yang dia suka apa2 yang boleh melawaskan berak dia.
kalu masak pulak aku selalu buat sup sayur sawi kat dia..
yaya makan sawi, karet.
penah jugak aku try beli susu khas utk sembelit tp dia lak tak nak minum.
start umo 2 tahun dia minum susu Dutch Lady 123 honey.
 
 yaya ni kalu nak berak seharian tu mmg dah tak senang duduk
berpusing2... menonggeng sana, menonggeng sini...
sian aku nengoknya.
biasanya mmg akan disudahi dengan cucuk ubat sembelit kt bontot dia.

aku mmg tak sanggup nak cucuk.
biasanya suami ataupun bagi ubat tu kat BS dia.
masa suami aku cucuk tu mmg sakan laa melalak.
dia tengok ubat tu pun dah melalak.. sbb tu aku tak sanggup.

gambar hasil google

bila dah lepas cucuk tu mmg tak sampai 5 minit keluar abis bahaan kumbahan dia.
memula tu mmg keras mcm batu. dah kuar kepala taik tu baru kuar abis yang lain2.
mmg nampak dia lega sangat lepas tu...

ubat ni mmg ada kena stand by je kat umah aku.
beli kat farmasi harga 60sen je.
kalu boleh mmg aku tak nak guna ubat2 ni selalu tapi takkan 
nak tunggu je dia berak yang tak kuar2 tu.
sampai gelisah seharian sebab tak boleh berak...
kang tak pepasal jadi penyakit lain pulak sebab toksin tu dok berkumpul dalam badan.

korang kalu ada apa2 tips share dengan aku yer....

2 comments:

Ilyani said...

Nak share...if sembelit, amalkan P fruits...Papaya, Prune, Pumpkin, Pear...kalau cirit birit, amalkan BRAT : Banana, Rice, Applesauce, Toast...

Ibu Dilah said...

Kesian kan kak kalo tengok anak sembelit.. rasa terseksa sgt sampai menangis2...

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015