Friday, December 12, 2014

cirit birit: jangan pandang enteng [PART 2]

sambung citer dari entry SINI.

lepas warded tu siap kena buat ct scan sbb jatuh terhantuk kat toilet.
aku takde plak masa doktor buat ct scan tu sbb kuar gi solat dan beli makanan. 
masa tu dah kul 3.30ptg.
kalu tak boleh amik gambar. berjoget2 dah cacing dalam perut aku kelaparan.
 kang silap2 aku lak yang kena warded sbb sakit perut x makan. ok tak lawak...

hari ke2 warded cirit masih lagi non stop walaupun
 doktor dah masuk segala ubat, sample najis dah ambil. 
sample darah pun dah ambil. 
report lab masih tidak dapat mengenalpasti virus yang menyerang.

12 botol air dah masuk, tp badan faris masih lemah2. 



ALLAH.... tak mampu aku nak mengungkap dengan kata2

hari ke3 baru mula nampak nam makan. 
makan bubur dan yang lembut2 je.

aku???  2-3 hari tu berulang hospital-rumah. 
aku tak tido hospital sbb anak2 nnt xde orang jaga. 
aku cuma temankan asben siang hari je lps hantar anak2 ke BS.

petang aku amik diorang mcm biasa dan balik umah.
sebelum tu aku dah siap2 beli makanan utk malam dan
beli jugak KINDER JOY supaya diorang behave masa aku tengah drive.
mmg fav budak2 tu la kinder joy.. ada menan dan coklat dalam tu.

 malam kedua aku beli nasi lemak je. so 3 beranak makan ni je. 2 beradik tu nasi lemak tanpa sambal. kosong je. tapi yaya mkn banyak betul tengok tu bersepah abis..

3 hari 2 malam faris di wad. rumah mmg huru hara. start dari sabtu lagi masa asben aku mula tak sihat.
selasa kul 9.30malam baru boleh discaj lepas doktor tengok semua dah ok.
tapi badan asben masih lagi lemah dan pening mamai.

 menu terakhir sebelum discaj. nasi goreng, sup kosong. agar2. nasi grg dia sedapp

aku start keje hari rabu lepas 2 hari EL.  
lepas subuh masak awal2 untuk faris. 
xnak dia makan kat luar masa aku keje.
perut baru mula nak ok. 
kalu ikut dia nak gi makan kedai mamak je. gerammm tau..
aku masak sup sayur, nasi, ikan tenggiri buh siap2 garam kunyit nnt dia goreng tghari.

hari kedua, [hari ni] aku dah siap2 masak sup ayam dengan nasi.
tghari nnt dia goreng telur dadar je.
tu je menu. aku dah bgtau dia awal-awal, 
3 minggu pertama ni biar aku siapkan bekal dia ke opis.
tak nak kejadian tu berulang lagi. perut masih sensitif. 
bila masak sendiri kita tau apa kita letak, 
ayam pun mmg kita cuci betul bukan cincai2 macam kat kedai.

korang.... amik iktibar dari kisah aku.
sebenarnya faris pun tak tau apa yg dia makan
 sampai cirit mcm tu sebab apa yg dia makan kami
 anak beranak pun makan. mungkin kat opis, tp kawan2 dia xde pulak yg cirit.

jika cirit masih berlarutan walaupun dah amik ubat bagai, 
cepat2 gi hospital. dehaidrate yg berterusan
 boleh membawa maut. aku rasa kalu pagi tu aku
 tak terus bawa ke hospital tak tau lah apa yg jadi.....

TERIMA KASIH tak terhingga kepada semua yg bagi kata2 semangat kat aku.
kat FB, kat watsapp, sms... tak putus2 doa dari korang.
siap ada yg bagi ayat suh aku baca ..
terharu sangat. sahabat2 maya aku sangat supportive.
tak sempat aku nak reply satu2... 
 kata2 korang menguatkan aku yg melalui semua tu...

notakaki:cuma yg buat aku terkilan takde sorang pon opismate aku yg bg sokongan kat aku
bukan aku minta diorang datang melawat, bawa bunga bawa buah, antar emel seluruh jabatan nak bagtau suami aku masuk spital. cukup sekadar kata2 semangat buat aku. yaaa aku memalui saat getir sorang diri. struggle sorang2... mungkin ada yg kata alaaa cirit birit je pon, nk kecoh ke.... aku baca satu2 komen kt fb, wassap,sms. itu semua yg buat semangat aku kuat untuk melalui detik2 tersebut.sobssss...sobss...
now aku rasa seolah hubungan yg konon erat, baik tu hanya lakonan semata.thanks to abg nuar, dia sorang je yg respon. kalu aku dah masuk opis baru nak tanya tak payah laaa... suami aku pun dah kuar wad.




11 comments:

MizzTina said...

alhamdulillah dh beransur sihat.. mmg patah kaki kan kak klu suami xde, means xde kt umah..klu sakit ke, outstation ke.. akak mmg kuat la..uruskan anak, suami kt hospital, rumah lg.. xpe la kak, biarkan je diorg.. kdg² kwn tu concern kt kita time kite senang.. ms susah xdtg ke kite.. sabar byk² kak.. cuti ni duk umah n spend lebih ms kt anak² n husband..

Allene ALineWorks said...

stay strong kak.. smlm komen entah apa line buat hal tak leh publish.. uhuhuh..
Husband klu sakit kita memang payah kak.. anak2 lagi. Tapi, sampai pengsan tu, Allah.. klu lin dah gelabah dah.. agaknya lin pun pengsan sekali.. uhuhuh

aznor ibrahim said...

alhamdulillah..tapi dah warded pon still takleh kesan virus tu kan..isk bahaye sungguh..
penah gak asben cirit-birit..sampai takleh bangun.memang patah kaki rase..dengan rumah bersepah, mane nak jage anak2 lagi..
pasal kawan2 tu bese la kak..kawan mase suke memang ramai..mase kite susah tak sorang pon yang ade..saba eh kak :)

Aeen said...

Alhamdulillah...lega sikit dah dengar husband akak dah sihat....ain kalau ciirit birit..xtunggu lama..mmg terus pergi klinik...pasal kawan2 tu..ala biasa la kak...time kite tgh susah...xde org pun dgn kite...

Chekgu Azrine said...

Fuhh..alhamdulillah..hopefully suami amy cepat sembuh sediakala..
Rin lately pun hubs selalu mengadu tak sihat..
Yelar hubs rin dah 60 umurnya..
Risau mikir...huhu

Julia Johari said...

Syukur alhamdulilah sis amy...baca satu2 pengalaman sis jaga asben ni byk bg pengajaran pada julia juga...sis bagus masakkan utk suami, leh jaga perut dia masih lg baru kan...apa2 pun sis kuat semangat betul...saya suka...

p/s kawan2 opis tu sis abaikan je sis...mmg lah sis sgt terasa tp nak buat mcm mana dah nama pun kawan...apa2 pun sis jaga diri ye

Anonymous said...

alhamdulillah...biasala kwn2 sis...kwn senang senang cari...kwn susah emm...itu yg family kite kena utamakan dari org laen..time sakit selalunya keluarga akan dekat dgn kita...

CikNaa said...

tak sangka cirit birit boleh jadi sampai mcm ni eh kak.. aduhaiii..mmg jadi ikhtibar sesangat..

Najib Ariyan said...

alhamdullilah... keracunan makanan memang bahaya sangat, kalau kena kat saya memang akan buang sebanyak2nya... tapi macam you cakaplah.. top air dalam badan tu wajib... ganti yg keluar dengan banyaknya tu...

safurara said...

betul kak.padahal kata BFF.tapi bila di kala mcm ni.hilang semua.padahal borak pasal hal lain boleh je.saya mls nk fikir.biar jelah.

eima said...

alhamdulillah ....
betui .... kadang tu kawan yg dekat dengan kita tu la menjadi barah dlm kehidupan kita .. tp kawan di alam maya ini lebih buat kita bahagia.....

salam perkenalan !!

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015