Monday, October 12, 2015

Sinki basuh tangan untuk anak...

dibahagian dapur rumah saya ada 2 sinki. satu di wet kitchen dan satu lagi di dry kitchen.
sinki di dry kitchen saya khaskan untuk kegunaan anak2. 
orang lain pun guna jugak, tp di sinki ni saya letaakan stool 
untuk memudahkan anak2 saya mencuci tangan sendiri 
tanpa saya atau suami basuhkan tangan untuk dia. 

di sini untuk melatih diorang berdikari.
 yg penting sediakan kemudahan untuk memudahkan diorang.
 sediakan jugak sabun basuh tangan.
 jadi setiap kali mereka nak basuh tangan tak perlu lagi bukakan paip,
 jangan lupa jugak sediakan towel di tepi sinki untuk lap tangan...

sebab budak2 ni kejap2 nak basuh tangan, kejap2 nak basuh tangan.
[merujuk pada anak saya]
jadi bila dah diletakkan stool tu memudahkan diorang
 untuk mencuci tangan apabila lepas makan, keluar dari toilet 
dan juga kotor terkena coklat dan sebagainya...

in future saya plan nak tukar table top sinki tu.
tukar sink skali yg sesuai untuk cuci tangan,
 bukan sinki basuhan mcm dalam gambar..

sebab rumah saya ni mmg old school punya peseng.
 kalu ikutkan kitchen cabinet tu bukan taste saya, 
tapi sbb ianya masih elok dan kukuh maka saya biarkan je..
 


 penggunaan stool memudahkan Yaya untuk cuci tangan sendiri...

sinki ni jugak tempat saya cuci botol susu anak2. tak campur dgn sinki dapo basah. so tempat ni mmg sentiasa perlu bersih

8 comments:

CikNaa said...

takpe kak.. ols pesen tetap cantik di mata saya.. bebudak ni tak sampai nak basuh tangan sendiri, kena la dukung..huhu

mrs kayrul said...

Senang bila ada tempat utk berdiri bila nak basuh tangan...mudah bebudak

Allene typicalmommy said...

nasib ada tempat sesuai kan kak.. anak2 lin masuk kat sink toilet.. sbb sink dapur tinggi sangat.

Allene typicalmommy said...

nasib ada tempat sesuai kan kak.. anak2 lin masuk kat sink toilet.. sbb sink dapur tinggi sangat.

Nadiah Hanum Wahab said...

Bagus idea guna stool tu..anak2 nad pon dulu camni..sekarang dah tinggi2 belaka takyah stool dah..haha..

Malinda said...

kene tunggu anak akak tinggi sikit bole ajo dia basuh tangan sendiri camni...jangan dia setiap 5 saat basuh tangan je dah le....kikiki

Chekgu Azrine said...

Bagus...senang anak2 nk bsuh tngan...

nini said...

Senang nak basuh....tak de alasan dia cakap tak sampai...hihi

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015