Thursday, October 15, 2015

Jadual Harian Saya

 ni cara saya menguruskan urusan harian saya. 
lain orang lain caranya yer dok..
saya lebih senang dgn cara mcm ni, baru rasa kerja2 rumah saya berjalan lancar.
bulan pelajar dan pekerja je kena ada planning.
 mak2 bekerja pun kena ada planning jugak okeh!!
kalu tak keje rumah mesti bertangguh. 
tgk2 kain tak berlipat dah menggunung. 
lagi sakit mata sesak napas nengoknya... huhuhu..

so planning is important. mcm saya basuh baju berselang hari.
 so hari yg tak basuh tu boleh lipat, xde laa menggung kain2.
 kadang2 suami tolong lipatkan kalu saya ada banyak order nak disiapkan. 
kerjasama mmg penting dalam menguruskan kerja2 rumah. 

dah sama2 kerja, jadi keje rumah pun kena sama2 buat laaa... ngeeee
bila ada jadual baru boleh tengok masa kita abis kat mana...
mcm weekend, santai tu apa2 aktiviti/kerja lah yg buat.
 gosok baju, tido, jalan2, tanam pokok kt kebun sekangkang lipas saya tu..

menu masak pun saya siapkan jadual jugak.
 senang bagi saya nak rancang menu dan mempercepatkan tugasan saya kat dapo. 
takde laa pening pikir nak masak apa.  menu harian tu mmg sempoi giler...
weekend baru saya masak special skit, mcm nasi tomato ke, nasi ayam, kari dan sebagainya.
pastu masak lebih 1 portion frozenkan.

kalu perasan hari ke 2 setiap minggu ada lauk kurma, kari dan gulai.
 tu adalah lauk frozenkan utk mkn pada hari kedua setiap minggu...

bila ada menu mcm ni senang saya nak beli bahan basah dan lauk.
 sayur pun xde laa kecut dalam petiais.sayur pun siap2 potong & basuh.
so takde laa berlaku pembaziran amalan syaitonnn tu..

biasanya hari isnin, slasa, rabu tu saya masak sayo yg cepat kecut dulu, 
mcm sawi, bayam atau sayo berdaun lain.
hujung2 minggu baru masak kobis, karet dll.
 bahan masak dan lauk saya dh siap2 masa weekend.
 so lps smpai umah weekday lebur je dalam kuali.
 mmg kejar masa saya time ni. nak solat mandi. 
kdg2 tudung tak sempat bukak lg terus letak nasi dulu... 
cth mcm menu ikan sambal. sambal tu saya dah siap2 masak masa wkend,
 so saya just goreng ikan, masak nasi dan grg sayur.
 tak sampai setgh jam dah siap menu saya ready utk makan.

sebenarnya ni hanya guideline saya dalam menguruskan rumah. 
tak semestinya menu yg tu saya kena masak yg tu.
 ada jugak masa lewat sampai umah, kitorang just tapau je atau makan kat luar.

mcmana korang uruskan kerja2 rumah dan masak ehh... share laa jugak.



jadual harian saya

menu harian saya.

9 comments:

Malinda said...

bagosnye kalau ada jadual camni jadi peratusan nak membuang masa buat benda2 yg takde pekdah tu kurang skit...bagos2 lepas ni kene buat gak baru semua tugas lebih tersusun...walau pon benonye akak tak koje....kikiki...duk rumah pon bagos gak kalau ada jadual camni baru la masa tu seimbang jangan asyik dok terconggok depan tv/laptop je....kuikuikui

Eco Baby said...

Semoge sy boleh jadi mcm akak jugak ..;)

Nadiah Hanum Wahab said...

Hebat kak amy..even berkerja tapi masak hari2..siap homeschooling anak lagi tu..tak semua org boleh buat mcm akak ni! Apepun nad setuju sgt..planning tu sangatttt penting.

miss eimanhikmah said...

vavavavvaa...daebak2....tak sangka ada jadual walaupun dh kawen..hehehe

mrs kayrul said...

Hebat la kak amy...tersusun je semuanya...kayrul nie masak ikut apa yg ada dlm peti aid...bebudak ni jenis memilih makan sikit...huhuhu

Chekgu Azrine said...

Tahniah amy...rin xbrp pandai sgt bab2 planning ni..tp sbb rin keje blk kul 2- 3 so alhamdulillaj..masak tu msh sempat la...hehehe

Khalid Kyle said...

wah siap ade jadual, terurus je nampak, bila ade jadual kite pun akan tau ape yg nk kene buat n akan ade azam utk siapkan semuanya pada hari yg sama :)


Jom Terjah: ketahui sebab & kenapa trend Fesyen Lelaki semakin popular sekarang ni!

Alin Marlini said...

bagusnya ada jadual...saya basuh baju seminggu sekali je pastu bertimbun2...hehehe

My Name is YAYA said...

salam kak amy.
so inspiring.nnt boleh buat jadual jgk.
mudah2an lbh teratur :)

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015