Thursday, August 6, 2015

Aidilfitri: kawan2 datang beraya (Bukan Open House)

masih lagi syawal... jadi moh laa kita update cerita raya..raya.. dan raya.. 
minggu lepas saya buat makan2 skit sebab ada kengkawan nak datang beraya.
bukan open house ye.. 
kot kata open house ada lak yg sentap sbb tak dijemput. 


dah kata raya maka haruslah ada menu raya...
mula2, 3 family je nak confirm nak datang.
jadi, saya masak bihun sebungkus, macaroni sepeket, 
rendang ayam hijau sekor setengah, bubur jagung 3 tin, 
muffinm nasi impit dan serunding.

tetiba yang 3 family boleh jadi 10 family yang datang..
sebab ada yang walk in datang. 
saya lg seronok sebab kawan yg datang tu mmg dah lama tak jumpa.
tetamu datang kita welcome, tetamu datang kan bawa rezeki...
seronok ramai2

tetiba saya jadi cuak sbb takut makanan tak cukup.
ohmai.. kejap2 tgk makanan atas meja...
sebab mmg xde simpan dah. yg ada atas meja tu je laa yg ada...

tapi sampai laa tetamu yg terakhir semua makanan CUKUP!!!
hepi sangat rasa, berkat  orang kata.
jadi tak payah simpan2 makanan dalam peti ais. 
malam tu licin semua pinggan mangkuk saya cuci... Alhamdulillah

yang datang pada hari tersebut haruslah blogger cikna, khairul dan Myzatul.
yus, adik saya dankawan opis yg tinggal dekat dengan rumah saya,
 dan kawan skolah rendah yg dah lama tak jumpa Mas Aldela.

nasib baik saya ada pembantu yg tolong saya masak pagi tu.
 tq adik bride to be, Ijah. 
saya hanya menyediakan menu simple dan ringkas utk jamuan tersebut.
sebagai menu raya ada laa rendang dan nasi impit.
yg lain biasa2 je...  

puas ati bila tetamu makan bertambah dan puji masakan saya, ehem2..
wpun tu kali pertama saya masak bihun tomyam dan rendang ayam hijau.



 ni yg sempat saya sediakan... semua dari air tangan sendiri

 hihihi.. lampu dining yg baru... baru terang skit area tu.



 muffin. resepi kt SINI
 bubur jagung kaler cenggitu sebab sagu kaler hijau.

 fes time buat rendang ayam hijau

 fes time jugak buat bihun goreng tomyam


 family cikna

 kawan skolah rendah yg hampir 30 tahun tak jumpa..

 dah macam majlis besday pulak sebab ada belon2.. seronok budak2 tu bermain...

 dah kata blogger mmg wajib laa bergambar

 yus. kawan masa kt itm. pun blogger jugak

kredit to khairul utk pic ni. semoga persahabatan diorang sampai besar lah anak2...






6 comments:

lia ummiirfan said...

wahh.. banyaknya lauk-pauk... sedap tu bubur jagung memnag rare time open house! hihi..

safurara said...

huaaaaa jeles sangattt!

CikNaa said...

semua sedap..tq kak amy

nadiah hanum said...

Nampak best jer semua menu kak amy...sorry tak dapat join...rindu la kat mak2 gojes..

Rizziela said...

meriahnya...byk plak memasak...

Siti Zawiyah Rahmat said...

Menyelerakan lauk pauk yang di hidang..

psssttt: Deko rumah akak pun canntikkkk sangat!

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015