Wednesday, August 12, 2015

akhirnya Rayyan berjaya "potty train"

akhirnya setelah 4 tahun 8 bulan rayyan berjaya jugak potty train.
 yaaa agak terlewat untuk umur dia.
sebab saya pun tiada kekuatan dan cekal nak train dia betul2..
 bukan tak pernah train langsung, tapi hangat2 taik ayam orang kata. 
pernah jugak saya refer beberapa blog parenting untuk
 ajar anak potty train ni tp tak berjaya. 
sebabnya mcm saya kata tu laaa, 
hati tak kering.

saya tahu ramai jugak ibu2 di luar saya mcm saya,
 hati tak kental kannnn2...tambah lg malas nak cuci kalu kencing merata.
satu rumah kena mop. 
pastu nak solat pun risau takut tak sah.[alasan saya yg malas sebenarnya]
tambah lg penat balik keje. huhuhu dah jadi cenderella kan... hahahaa drama sungguh

tu pun setelah mcm2 benda jugak saya buat. antaranya no more toys,
 kecuali abang dah tak pakai pempes. pujuk2 dia... dan mcm2 lagi laaa
asben  jugak ada berjanji dengan dia nak belikan 
transformers bila dia dia dah free diapers.

alhamdulillah, dalam masa sehari rayyan dah berjaya potty train,
 tanpa ada kencing merata utk hari pertama.
 bila terasa nak kencing je laju berlari ke toilet cakap abg nak kencing.

selepas beberapa jam tak pakai pempes,
 dia terus remind asben belikan transformers sbb dah berjaya tak pakai pempes..
 dia betul2 ingat janji tu.

oleh sebab asben pun kaki transformers, laju je pegi mall cari transformers..
 [dia pun ada koleksi jugak]
masa otw  gi open house minggu lepas, we all singgah jusco AU,
 untuk mencari transformers rayyan sebagai reward sbb dah berjaya potty train.
kebetulan ada sale pulak, mmg rezeki rayyan laa beli transformers yg besar dgn harga murah.. haaa jgn terkejut asben pun tambah koleksi dia jugak.. 
dah anak beranak minat transformes...

lepas ni nak train yaya pulak tak berpempes.
stok pempes ada lagi 3 bag kat umah,
 kalu berjaya train yaya stok yg ada akan dijual murah2 jek..



 rambang mata nak pilih

 mata tu lekat jugak kat ultraman

 sampai tertonggeng2 tengok nak pilih...

 nampak tak asben pun teruja

 cek dulu harga lps sale jadi berapa..

 hhaaaa... anak beranak dah teruja, harga murah wehh ada yg sale sampai 70%.

tak sempat sampai umah dah tertido

5 comments:

CikNaa said...

kipidap kak.. eh cop nak book pempes tu.. wiwiwi

Mimy Hamid said...

fayel pun dah..lega kannn...mmg dpt reward

lia ummiirfan said...

tahniahhh rayan..anak saya pun umur 4 tahun lebih baru lepas potty training.. hihi..

Ibu Dilah said...

Congrats rayyan and kak amy dah berjaya potty train rayyan.. dilah ni planning nak potty train faris jugak, tp faris jenis kuat berak dan kencing banyak... (sbb kuat makan..hahaha) jadi mak nye pun jadi malas nak train awal2.. hahaha.. teruk kan maknye..

safurara said...

tahniah! hehehe.nt aunty bg pavlova.hehehe

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015