Thursday, July 11, 2013

Event: Philips smart kitchen blogger cooking workshop!!

tq to http://www.pinkymomma.com sebab invite aku untuk event ni. maghrib dia call ajak aku attend event ni. memula mmg xnak pegi sbb anak2 tak sihat, aku pun dah start selsema. tp bila pikir event masak2 laju je stuju tak cik suami pun mengizinkan.tambah2 lagi bila kebanyakkan barang2 letrik kat umah aku pun guna PHILIPS. tak mampu aku nak tolak wehhh....

giler excited tekad redah Federal Hiway cari tempat event tu. nasib baik tak sesat, sedang2 elok je timing aku sampai.

semua blogger dibahagikan kepada 4 kumpulan dan kena masak 4 menu ~nerves giler masa nie~
memula Miss April menerangkan kepada tentang workshop ni dan apa yg perlu kami lakukan dup...dap...dup...dap.... debar okeh!

kemudian beliau memperkenalkan Chef Marina Mustafa yang giler sporting dan tersangat ohsem...

masa chef dh start explain itu ini aku dah terasa excited nak masak. walhal seumur hidup tak penah masak nasi beriani gam!!! kalu nak makan, beli sajok kat kedai..  oohhh... menu kali pada hari tu ialah
Nasi Beriani Gam, Kuzi Ayam, Kacang Hijau Dessert dan Coconut Fudge Slice..yummyyy!!!

terkujat aku bila dengar menu yang kena masak... tp dengan bantuan Philips Smart Kitchen akan buat korang jatuh cinta. ok, untuk masak beriani gam kami penggunakan Philips Electric Pressure Cooker. believe it or not dengan 14 minit saja nasi beriani akan terhidang.tak payah nak bukak tutup tutup periuk tu nak cek bagai... dengan senang hati korang boleh gi shopping tanpa risau nasi hangit or rentung. menarik kann!!! yang ping best, kentang or karrot yg ko campak dalam  Philips Electric Pressure Cooker tu takkan hancur..keje kami berempat hanya campak segala bahan dalam pressure cooker tu dan boleh buat keje lain. dapur tak bersepah, memudahkan keje dan paling penting selamat. seisi family boleh menikmati hidangan nasi beriani gam yang selama ni dok makan kat kedai je...

inilah pressure cooker yg sangat membantu

 
tanpa membuang masa kami terus proceed ke menu seterusnya Kuzi Ayam dan masih  menggunakan    Philips Electric Pressure Cooker . sama macam buat nasi beriani tadi jugak, campak segala ayam dan bahan2 dalam tu dan tunggu je kuzi ayam siap dengan bau yang sungguh mengancam dan menggoda sekali..
paling penting bagi mak2 bekerja tak payah nak lap2 dapur bagai. segalanya clean & clear....

lepas tu pulak buat desert kacang hijau dengan menggunakan Philips Soy Maker. skali tengok macam ketel jug je taappiiiii benda alah ni boleh buat puree baby, bubur,air soya dan mcm2 lagi. suka tak?? suka tak?? 
PinkyMomma dah berangan nak buat bubur untuk twin dia dengan alat ni. serius korang alat ni sangat memudahkankan. dalam masa yg sama boleh kisar dan masak skali. hanya tekan menu yg nak dimasak dan tekan START. 


                  Philips Soy Maker                                                                                Philips AirFyer


menu terakhir Coconut Fudge Slice dengan menggunakan Philips AirFyer . konpius jap aku.. boleh ke benda ni membakar? kecik mcm ni?? tapi serius produk ni boleh menggoreng tanpa minyak jugak!!! goreng ikan tanpa minyak, goreng fries tanpa minyak, goreng kopok tanpa minyak... see, sangat menjaga kesihatan okeh!! canggih tak???







non stick Philips Pressure cooker...

semua peserta yang bersemangat

mengancam tak nasi beriani group kami???

inilah group yang menjayakan masakan kami bersama chef Marina yg sangat sporting dan tak kedekut ilmu dan tips masakan...


Chef Marina yg sporting. banyak tips beliau kongsi ari tu. nnt aku share dlm next entry. tq chef bagi resepi yg best tapi  syok masak dgn adanya produk Philips ni...

main campak je segala dalam pressure cooker tu.

giler cantik kaler kuzi group kami...


hidangan ohsem; nasi beriani gam, kuzi ayam, desert bubur kacang hijau dan coconut choc fudge...


mmg takde rezeki kami untuk menang hari tu tp kami semua enjoy masak dan dapat berkenalan dgn blogger yg handal masak...

LIKE Facebook: Philips Home Living untuk resepi dan product detail

11 comments:

Mimy Hamid said...

bestnya join event ni...rezeki awak amy..plan asal sy pegi tp anak takde sapa jaga

ameris said...

Mimy, saya pun nyaris xnk pegi sbb anak x sihat. last minit je. suami pn bagi izin. next time ada event kite gi sesama yer...

PinKy MoMMa said...

amy pandai masak..potong bawang pun laju..ai potong sangat sopan santun ;)

ameris said...

nad, sbb guna pisau canggih tajam giler... tp mcm pisau menan je.

Rin Maira said...

perghh kalolah dpt semua gadjet2 canggih utk memasak tu...mesti lg rajin g ke dapur...hehehe

::EIDA:: said...

wahhhh.. pastu sape makan semua tu kak? hehehhee

ameris said...

ieda, lepas penat masak kami semua melantak laaa siap tapau balik wak dinner mlm tu...

MyZana said...

I baru jer beli Phillips pressure cooker ni, macam mana kalau kita nak menumis dulu?. Contoh kalau I nak buat kari daging cara biasa.. tumis rencah.. then baru masuk ayam, santan semua?...

Anishafiqah said...

saya pun ada pressure cooker ni tapi tak pernah cuba untuk masak benda lain selain sup tulang. mana nak dapat resepi ya? Boleh share tak ?

Ned said...

baru beli pressure cooker ni tapi belum cuba lagi. Nampak menarik je masak kuzi pakai pressure cooker tu.. :)

FRANCHISE-NETWORK said...

Salam ,tumpang lalu tumpang tnya ye...

Cmne nk handle tpt wap tu yer..tuhari masak ayam kicap..pastu ms release tombol tu membuak2 percik..abis kotor..byk keja pulak jdnya...sedih tau...

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015