Tuesday, July 9, 2013

Pengalaman naik flight dengan anak2


2 minggu lepas aku, suami & anak2 balik kg. tengok 2 minggu baru nak update citer. adehh laaa nak buat camno makk mmg bizi tahap gaban tengah2 taun camni. dengan anak2 lagi tak sihat lps balik kg tu. takpe janji hapdet khenn... 
ok, apa aku nak citer ni pengalaman aku naik flight dengan anak2. first time wehh diorang ni naik flight. memula aku mg cuak sbb takut diorang buat perangai. kang tetiba dok kat seat memasing budak2 ni nak jln2 pulak. kengkonon mcm kat rumah, kat taman bagai.... KL-KB,suami amik Malindo Air di Subang. 
flight kul 6pm, kul 2 aku dh kelam kabut dgn budak2 ni, amik diorang dari rumah pengasuh, mandikan, suap mkn. woii berlari2 aku dlm rumah dengan diorang ni tau. nak suap pun satu hal, saje je nak dera aku. kul 3 baru nak mandi & bersiap. teksi datang amik kul 3.30. ko tengok caner aku tak menggelabah katak??? dah elok siap, yaya pulak berak. masuk toilet skali lg....suami plak kemas2 brg. 
aku mmg tak sempat betul nak kemas barang sehari dua sblm tu. mmg buzy dengan oder lasagna dan pie. jemaat tu jugak laa ada oder dari syarikat. wehh 1 st time tau ada syarikat oder dari aku utk mkn2 kat opis sblm puasa. bisnes kecik2 aku dah berkembang.. yeayyy....

ok balik citer balik kg, tepat 3.30 teksi datang. tau tak aku baru lepas mandi masa tu. zup zap pakai baju dan bersiap secepat yg mungkin. tak sempat nak bershawl bagai. sarung je yang mana sempat. huhuhu...

dekat kul 4 jugak laa baru kitorang gerak.aku mmg cuak skit kalu nak flight gerak lambat, sebab jalan kat KL ni tak boleh nak duga. kang tetiba bila ada traffic jam, excident laaa... choiii sgt tau, berpeluh nanti nak kejar gate dengan anak2 lagi... eeeiii seram aku kalu pikir kemungkinan2 tu.

oohh... nak bgtau kat korang, Malindo Air sgt tidak sesuai untuk travel dgn baby/ toodler. sbb tersangat la sempit nak riba baby pun rasa cam semput. mungkin sbb foker flight kot. dah la bunyi kuat, rayyan pulak nak berdukung masa nak naik tangga flight tu. dia mmg fobia skit dengan bunyi2 yang kuat mcm blender, vacum, bunyi kapal terbang lagi laaaaa.... lawak tul si bujang sorang nihh...

KB-KL kami naik MAS. yang ni sangat selesa. sbb ada air bridge terus je masuk dalam perut kapal terbang, tak payah nak panjat2 tangga bagai. stewardess pulak terus offer bantal dan selimut sbb aku dukung yaya. sangat2 perihatin.

ko tau, flight kul 9 am, kul 7.30 anak2 aku tak bangun lagi. sib baek epot kat kb tu tak jauh sgt dari rumah ma aku. gara2 takut terlambat terus sumbat siorang dalam keta dengan tak mandi, sempat tukar pampers je. nasib baik juga ma aku bekalkan naget utk diorang makan. masa kat epot ada sorang makcik tegur: "datang hantar sapa?" adehhh laaa makcik ooii... takde antar sapa pun, kami 4 beranak la yang akan naik kapal terbang. mungkin makcik tu tengok anak aku tak mandi dengan rambut berserabai. muka pun cuci kat toilet epot.

naik MAS rayyan dah ok, takde merengek2 mcm naik Malindo Air, mungkin selesa skit. yang lawak, bila flight tu landing kat KLIA, kan banyak flight yg ada kat situ. rayyan kagum giler bila tengok flight yg besar dan banyak kat KLIA, aku syak dia tak tahu pun yg dia jugak dok dalam perut kapal terbang tu macam yang dia tengok tu. tak abis2 suh aku tengok pastu dia jerit wahhhhh.... hhahaha...

 nak pakai seat belt sendiri. marah wooo bila aku nak pakaikan utk dia....

 2 beradik yang tak mandi

 suami pulak entertain yaya yang asyik nak menguyah je keje dia...

 dalam ERL. mmg takleh dok diam. tak payah nak pegang2. mmg taknak punya..

 rayyan buat hal sendiri..

 nampak tak?? cubaan yaya nak cilok gula2 rayyan dari henbag aku. mata tengok rayyan, tangan tu gerak meraba dalam bag. haisshhhhh




#ni baru percubaan naik flgiht dgn budak2 ni, kalu ok tahun depan boleh gi bercuti yeaayyyy...
  anak2, pls behave ye. tahun depan nak jalan jauh...

6 comments:

Aty_Fared said...

saye ni tak tau ar acaner nak bawak anak yang aktif jugak macam qaleef tu naik flight..baru2 ni nak gi bercuti booking flight ticket...tapi terus cancel biler pikirkan anak...haaaiihh...alamatnyer tak merase lah berjalan jauh..sobsob...

Rin Maira said...

yeayyy kira dh luluss lah tu :)

MizzTina said...

yaya, cubaan yg bagus...hahaha

Mimy Hamid said...

seronok la budak budak ni dah merak naik flight..yeahh pasni jalan jauh

nadia farahida said...

yeayyyyy tahun boleh jln2 oberseaaa :)

::EIDA:: said...

betul betul betul.. kak amy dah boleh dah g oversea nii.. hehehee

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015