Monday, July 22, 2013

weekend yang buhsan

korang masak apa? buka kat mana? jalan2 kat mana last weekend?
aku rasa buhsan giler, 2 hari cuti tak cukup tambah2 pulak rayyan tak sihat. haishhh... budak tu kerap pulak demam & batuk skrg. baru 2 minggu lepas demam & batuk. minggu lepas kena lagi. ni pun silap aku jugak bagi dia minum ais.

kisahnya masa nak berbuka ari jumaat petang tu aku buat air blackuurent. 1st time bagi rayyan minum air blackcurrent, tak sangka pulak aku bergelas2 dia minum.

sabtu tu dia dah start batuk2 mild je. petang pulak badan dia dah dedar2 panas nak demam. aku dh start bagi ubat demam. plan nak dating dengan aty nak amik menan budak2 tu terus terbantut.

tp sabtu aku sempat masak nasi tomato dengan set2 lauknya dengan puding roti+sos coklat resepi puding roti SINI (sebab nak abiskan roti yg dh nak expired dan stok susu HL sebelum expired) resepi nasi tomato refer SINI... dalam anak dok merengek tu berjaya jugak. yeayyy... tepuk utk diri sendiri....sempat jugak call acik suh datang amik set nasi tomato aku. pahala besar tau bulan2 puasa ni...

aku suka masak awal. kira kul 12 aku dah start masak mcm nak makan tengahari ko. aku syak mesti jiran sebelah cuak, kul 12 aku dah ketung ketang kat dapur. kikiki... sebabnya petang tu dah leh rehat depan tivi, layan budak2... petang kang si rayyan mesti "jommmmm" nak ajak kuar naik keta. tah tau maksud bosan agaknya bila seharian berkurung dalam rumah.

set nasi tomato hari sabtu; gulai daging, ayam merah, pajeri nenas
desert: puding roti+sos coklat hersheys
malam tu pulak batuk rayyan mcm makin kuat pulak, dah mula tak leh  keluh kesah tak leh tido. beberapa kali aku terjaga malam tu sbb dengar nafas dia semacam. aku ni kalu dia demam mmk cuak sikit. takut yang dulu tu berulang. baru feeling nak bermalas-malasan ari ahad bangun lmbat sikit. lepas solat subuh tu cik suami bawa dia gi klinik kat prima gombak.

balik klinik tu rayyan qadha tido sampai kul 2 petang. lega sikit bila nampak dia selesa tido. kalu anak tak sihat mmg la 2 hari cuti tak cukup weiii...

ahad pulak aku masak simple je; sayur lemak labu, ikan masak taucu, eehh acik(pengasuh rayyan) ada bagi tomyam semangkuk besar ko. leh wat buka ngn sahur. tu pun ada belen lagi..

bosan kannn cuti weekend aku. nak cuti lagi jekk. apsal cuti weeked bukan 4 ari keje 3 ari je... (dah mula start merepak aku ni.

ok.bai...

4 comments:

With Julia said...

heheheh yg penting masa bersama keluarga itu yg plg berharga... :) terliur nasi tomato nih tau sis ameris heheh

NM03 said...

cuti weken lepas adalah sungguh memenatkan... owhhhh

Ibnuismaini Ismail said...

Nasib baik emaknya tak jatuh demam sekali. Lagi parah.

Mimy Hamid said...

rayyan teguk air batu ye...sian dia..tekak tak tahan la tu...nak bat nasi tomato la weekend hari tu tp malas...buat minggu ni la

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015