Wednesday, July 17, 2013

Rutin setiap minggu

aku ni kan...rutin yang paling aku malas nak buat ialah gosok baju dan lipat kain. gosok baju ok lah lagi compare dengan lipat kain, skali ko skip lipat kain terus beranak2 kain tu tak berlipat dari sebukit jadi segunung. dari segunung jadi bergunung2. pitamm*

nak ke tak nak ke kena jugak buat rutin tu setiap minggu. 
biasanya tiap2 minggu , suami pesti hang baju yang dia nak pakai sepanjang minggu tu kat penyidai tu, jadi pandai2 aku nak gosok terus 5 lai on weekend ke ... nak gosok setiap hari selai ke, semua ikut kepandaian aku ejas masa. ..ceeewahhh...
kalu bebudak tu tak banyak songeh aku gosok 2 lai ari sabtu, 3 lai hari ahad. kadang2 time mood aku ok aku terus gosok 5 lai. tapi suar suami gosok sendri. yeayyy... 
sikit hepi sbb kurang skit beban aku menggosok... malas cemana pun tetap kena gosok wehh... kang pakai baju tak bergosok, tempias aku yang kena. silap2 ada yg kata "pemalas giler binik dia tu, baju lakik pun tak bergosok." so untuk menjaga nama suami dan jugak aku kena la gigih setiap minggu menjalankan tugas menggosok nie...
untuk baju keje aku plak aku cari yang paling minimum menggosok. kalu takyah gosok langsung lagi bagussss...  kan... so takde nya aku nak bersutera bagai walaupun baju sutera Terengganu aku banyak jugak dlm lemari tuh..

buat masa skrg aku cuba nak ejas masa lipat kain pagi, tapi tu laaa bebudak tu bangun sama ngan aku pulak. so cemana laa aku nak menjalankan tanggungjawab aku. bila dah tinggi menggunung tu lagi la mengundang kemalasan tapi tetiba aku tgk semua kain dah clear berlipat.. tq suami... peluk ketat2.

biasanya sabtu & ahad 3 kali kot basuh baju. pastu berselang hari. begitulah setiap minggu...
towel setiap minggu basuh. cadar/sarung bantal 2 minggu skali...

 baju suami aku ready untuk di iron.

baju2 ni nampak je banyak sebakul besar, tp bila dah lipat ciput je pong... psiko je tuh.

#korang yang ada anak kecik, bila masa lipat baju ekk?? baju laki pulak antar dobi ke basuh kt rumah je?

5 comments:

Rin Maira said...

samalah kita my..mmg paling malas buat semua tu..tp beli baju baru tak malas pulak..hehee

Mimy Hamid said...

nasib la suami saya pakai tshirt gi keje...kena gosok gak tapi tak payah gigih sangat hehe

Cik Puan Rara said...

hehehehe,rara pon gosok baju seminggu punya terus.kdg2 je gosok hari2.hehe

Nory Zoulkefle said...

nory malass nak gosok baju, tapi suka lipat bajuu..hehehehe

syalinda johari said...

samalahhh tak sukaaa lipat kain dan iron baju..tapi kena buat jugak..
iron baju kemeja dah la susah..uwaaaaa...
baju basuh sendiri pakai mesin 2 hari sekali basuh..sabtu ahad lagi tinggi la production basuh cadar, towel, kain semayang bagai..kain buruk lagi..uhuhu..kalo ada bibik kan syoookkk..

selamat berpuasa yer..

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015