Monday, July 29, 2013

yaya pulak sakit


minggu sudah aku ada citer pasal rayyan yang tak sihat n3 SINI. minggu lepas yaya pulak yang kena. yaya lagi teruk pakej lengkap batuk, selsema, demam & asma. bila budak2 tak sihat aku pun benonya tak sihat jugak. mau nya ta.... 2 malam tido gitu2 je, kepala dah ting tong. ari ni plak keje. adehhh laaa dugaan sungguh di bulan puasa ni.  yang paling teruk sabtu malam tu aaarr... lps maghrib aku nekad kena gak bawa dia gi klinik, sbb napas dia dah lain mcm. lepas amik neb nampak ok, yaya pun main2 bila balik umah  kol 12.30 tgh malam lagi skali gi klinik. budak tu dah nampak tak keruan, merengek2 tak leh tido. napas pun semput. risau aku weh.. nasib baik rayyan tak tido lagi. hangkut semua gi klinik. nasib baik lagi kat klinik tu takde orang,  terus je panggil nama yaya...

malam tu nampak lena sangat yaya tido. tp aku jap2 jaga, jap2 jaga. cek yaya... hahh ko. kul 2.30 dia demam, dah gelisah takleh tido. pusing kanan, pusing kiri. pastu panggil "mimi....mimi.... " (yaya panggil aku mimi)

dah aku kalut kejutkan suami, cepat2 basahkan towel tekap kat dahi dia. buatkan susu, tepuk2 yaya tido balik. mungkin selesa skit ada towel kat kepala. aku mmg dah takleh tido dah... dok monitor yaya je sampai la kul 4.30 nak sahur.

laju2 panaskan lauk dan nasi. cik suami turun dkali dgn yaya. lagi skali badan dia makin panas. cuak okeh. sahur laju2 sbb nak bagi yaya ubat montot, ubat batuk dan selsema. pastu mandikan dia. yaya nampak selesa lepas mandi. then aku buaikan dia, sampai kul 10 dia tido aku pun tido skali.

ahad, 12.30 tghari bawa gi klinik lagi. amik neb lagi.doktor kata mmg terus sgt asma yaya kali ni. doktor suh datang lagi petang nanti... ubat yaya 6 jenis semua. lepas bagi ubat terus dia lalok, masuk buai terus tido. aku pun tido gak jap, amik energy nak masak jap lagi.

masak laju2 sotong kari, kailan ikan masin dan cencaru goreng. cukup utk buka puasa nanti.
nasib baik sempat siap masak.

lepas asar lagi skali yaya amik neb. doktor kata jauh beza dari tadi. yaya dh ok. tp doktor suh datang lagi pagi ni. huhuhu aku lak keje. kalu acik call yaya semput lagi, aku terpaksa bawa yaya gi klinik lagi.


#nasib baik yaya ok je masa amik neb, memula nangis gak... naluri bila jadi mak ni mmg cepat risau bila anak sakit.

2 comments:

Umi Qi said...

Ya Allah sama lah sis ameris...dulu Qi umur 2 bulan dah kena neb sebab tidur berdengkur teruk...time tuh Umi Qi pun nangis x dpt sekat dah air mata...serius tgk yaya pun umi QI nak nangis sama...get well soon ye dik yaya...

Mimy Hamid said...

kesiannya yaya...semoga cepat sembuh...susah nya hati anak sakit...

Copyright to AMERIS LOVERIS
Designed by UMIESUEstudio 2015